B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Zimska nega kože ili koliko čuvamo svoju lepotu?

autor: Gomex | 20.01.2022
Zimska nega kože ili koliko čuvamo svoju lepotu?

U zimskim mesecima naša koža trpi hladnoću i vetar, dok je u zatvorenom prostoru vazduh isušen od grejanja. Ukoliko odemo na planinu i na sneg, imaćemo novi problem - povećano UV zračenje...

Svi navedeni faktori štete koži koja postaje suva i crvena, što se najpre primećuje na obrazima, usnama i rukama, koji počinju da peckaju i svrbe. Kod suve kože, sitne bore na licu postaju izraženije, pa delujemo starije... Ipak, to je moguće sprečiti uz adekvatnu negu. U zimskoj sezoni, kada je vazduh mnogo suvlji, najbolje je koristiti kremastije čistače lica, jer tako smanjujemo rizik da oštetimo zaštitni sloj kože. 

Još jedna veoma bitna stavka je hidratacija

Koži je neophodno nadoknaditi izgubljenu vlažnost, i to kremama koje nisu samo na bazi hidratantnih supstanci, već i na bazi ulja. Kreme koje sada koristite treba da sadrže masne kiseline i komponente poput uree, glicerola i alfa hidroksi kiselina koje imaju veću moć vezivanja vode. Nanosite ih više puta u toku dana, a obavezno pre izlaska napolje! 

Možda najveća pomoć vašoj koži tokom hladnih dana jeste ulje za lice. Nekoliko kapi ulja nanesite direktno na očišćenu kožu ili ga čak umešajte u kremu ili mleko za čišćenje lica. Ulje će pomoći koži da bude hidrirana i daće joj nežan izgled. Piling treba sprovoditi jednom nedeljno, a ako vam je koža izrazito suva, izbegavajte oštre piling maske i tonike na bazi alkohola. Takođe, imajte na umu da piling nije neophodan samo licu. Koža celog tela je isušena i traži dodatnu negu. Jedan od korisnih saveta je da se pri tuširanju izbegava svakodnevno korišćenje sapuna, s obzirom da se na taj način skida prirodni zaštitni krem… 

Negujte usne

Tokom zime se savetuje obavezno nanošenje balzama za usne, i to više puta dnevno, jer je koža usta osetljiva na hladno vreme, te se lako suši i puca. Uveče, pre spavanja, poželjno je namazati usne debljim slojem masne kreme koja će pružiti celonoćnu zaštitu. Isto tako, obratite pažnju i na ruke. Vetar i hladnoća oštećuju kožu ruku koje su, kao i lice, najizloženije nepovoljnim vremenskim uslovima... Koža na rukama lako puca, te joj je neophodan dodatni tretman.

Sneg reflektuje sunčeve zrake i pojačava efekat UV zračenja. To posebno važi na planini kada skijate, sankate se, klizate i uopšte boravite na snegu. Na višim planinama, vazduh je razređen, pa sunce mnogo brže izaziva opekotine. Koža je zimi krajnje osetljiva, zbog čega je potrebno koristiti posebne kreme za zaštitu od sunca u zimskoj sezoni.