B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Zima i naši ljubimci

autor: Gomex | 17.11.2022
Zima i naši ljubimci

Zima može biti divno godišnje doba i ne postoji ništa lepše od toga da se u toplom domu ušuškate zajedno sa svojim ljubimcem... Međutim, niske temperature donose i određene rizike…

Zima i psi

Veoma je važno voditi računa o tome da ljubimci redovno dobijaju dovoljne količine vode, naročito kada su u dvorištu, jer se voda u njihovim posudama može zalediti. Tokom snežnih perioda, kada su temperature često ispod nule, psima koji se drže u dvorištu je potrebno davati malo jaču hranu, i to dva do tri puta u toku dana.

Takođe, veoma je bitno da ljubimci koji se drže u dvorištu budu na mestu koje je toplo (garaža, kotlarnica). Vlasnici pasa koji svoje ljubimce drže u stanu treba da znaju da sneg i hladan beton, kao i so posuta po betonu mogu da oštete njihove šape, te je potrebno da se one namažu kremom za zaštitu. Psi koji žive u stanu se veoma često kupaju, pa samim tim postaju mnogo osetljiviji na hladnoću, jer se sa njihovog krzna na ovaj način ispira sloj masti koji ih štiti od hladnoće. U ovim situacijama je potrebno da se psi adekvatno obuku za šetnju. Kuce koje vreme provode u dvorištu se nikako ne smeju kupati u ovim vremenskim uslovima, kako se ne bi oprao zaštitni sloj sa njihovog krzna.

Zima i mačke

S druge strane, mačke su prilično prilagodljive, ali i one mogu biti podložne opasnim zdravstvenim problemima poput hipotermije i promrzlina. Prvi delovi tela koji gube toplotu su uši, šape i vrh repa. Ako osetite da su pomenuti delovi tela hladni, potrudite se da što pre obezbedite toplo mesto kako bi se maca ugrejala. Takođe, ako ste primetili da vaša ljubimica kao po komandi ide prema nekom od grejnih tela, znajte da ona pokušava da podigne svoju telesnu temperaturu…  Maca kojoj je hladno će podvući svoje šape i rep ispod tela kako bi sačuvala toplotu. 

Ukoliko dođe do promrzlina, brzo zagrejte promrzla mesta tako što ćete ih umočiti u toplu vodu ili na njih staviti topao peškir. Ako promrzla područja vrate svoju normalnu boju, koristite zavoj ili meku, čistu krpu da nežno osušite promrzlo područje na telu mace, koju ćete odvesti kod veterinara što je pre moguće. Teške promrzline mogu izazvati gangrenu i infekcije i zato je neophodna hitna veterinarska pomoć.