B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Vreme izolacije

autor: Gomex | 02.04.2020
Vreme izolacije

Svi smo imali velike planove za početak proleća, ali s obzirom na novonastalu situaciju, deluje da ćemo veliki deo tih planova morati da odložimo bar za 6 do 12 nedelja. 

S druge strane, mnogo je toga što možemo da uradimo za sebe i u ovim ne tako lepim vremenima. Na prvom mestu, treba voditi računa o zdravlju i jačati sopstveni imuni sistem. Poznato je da su redovan san, zdrava ishrana i praktikovanje fizičkih aktivnosti najbolji prijatelji našeg imuniteta. Stoga, znate šta vam je činiti! Iskoristite višak slobodnog vremena kod kuće da se dobro naspavate, da isplanirate svoje obroke i pronađete odgovarajući trening koji prilagođen i vašim mogućnostima. Internet je pun ideja. Potražite rešenje koje će vam najviše odgovarati.

Okrenite se pozitivnim stvarima

Potrudite se da ne razmišljate previše o katastrofalnim ishodima. Uvek je bolje fokusirati se na ono što možete da uradite za sebe i svoje najbliže. Ako imate problem sa napetošću i anksioznošću, uradite sve što je potrebno da skrenete misli - gledajte filmove, čitajte knjige, rešavajte misaone zagonetke, igrajte društvene igre. Planirajte šta ćete raditi nakon završetka izolacije, tako da COVID-19 ne bude jedina tema razgovora. Vodite računa i da ne preterujete sa unosom kafe i drugih proizvoda koji sadrže kofein, iz razloga što ovaj sastojak (osim budnosti) podstiče i nervnu napetost.  

Sada, kada smo prinuđeni da veći deo svog vremena provedemo kod kuće, ne bi bilo loše da bar deo utrošimo na edukaciju koja nam u nekom narednom periodu može puno značiti. “Online” kursevi za učenje stranih jezika ili sticanje novih veština često su besplatni, a u današnjem umreženom svetu gde se milijarde informacija razmene svake sekunde, mnogo je prilika za sticanje znanja. Potražite ono što će vam najviše prijati i okrenite se pozitivnim stvarima. 

Fizički kontakti u ovom periodu mogu biti opasni, ali s obzirom da je socijalizacija jedna od osnovnih ljudskih potreba, predlažemo da se okrenete benefitima savremene tehnologije i održavate kontakte sa porodicom i prijateljima. Ukoliko je moguće, svakodnevno izađite napolje, u skladu sa preporukama lekarske profesije - ne u grupama, ne u oblastima u kojima ima puno ljudi i uz obaveznu upotrebu zaštitnih maski i rukavica. Dvorište je savršen izbor ali i terasa može da bude od koristi. 

Ne dozvolite da prvi dani proleća budu obični

Izraelski naučnici ustanovili su da se u mozgu aktiviraju centri zadovoljstva kada čovek doživi pozitivnu emociju, što takođe povoljno utiče na jačanje imunog sistema. Smeh je dragocen za uravnoteženo stanje čovekove psihe i, između ostalog, deluje na poboljšanje imunološkog sistema.

„Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore, ali mi prečesto gledamo u ona zatvorena i ne vidimo vrata koja su se otvorila“. 

Helen Keler