B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Uživajte u prohladnim danima

autor: Gomex | 02.12.2021
Uživajte u prohladnim danima

Puno je dokaza koji govore u korist niskih temperatura kao dela zdravog načina života. Između ostalog, brže se troše kalorije, udiše se svežiji vazduh i povrh svega – jača se imunitet.

Niža temperatura za optimalan rad mozga

Studije pokazuju da nas toplota i lepo vreme ometaju u donošenju složenih odluka, kao i u shvatanju, pamćenju i prisećanju. Na visokim temperaturama mozak pojačano troši glukozu, što nepovoljno utiče na kognitivne sposobnosti. Mozak mnogo bolje radi na umereno niskoj temperaturi, što potvrđuju i naučnici koji tvrde da je temperatura u visini od 17 do 18 stepeni optimalna za njegov rad. Istraživanje iz davne 1972. utvrdilo je da školska deca ostvaruju najbolje rezultate u prostoriji sa tom temperaturom. 

Ako vam je primarni cilj da tokom nadolazeće zime ojačate imunitet, iskoristite ove hladne dane. Naime, prilikom izlaska na hladnoću, ćelije koje se bore protiv infekcija se umnožavaju. Mnogi profesionalni sportisti primenjuju krioterapiju (tretman izuzetno niskom temperaturom) za lečenje iscrpljenih mišića. Ovaj vid terapije se primenjuje u sobama nalik na saunu, ali sa suprotnim učinkom.

Umereno niske temperature podstiču bolju prokrvljenost krvnih sudova. Hladnoća sužava krvne sudove i tako tera krv da brže teče kroz njih. Sama šetnja (ili bilo koja druga fizička aktivnost) takođe će dodatno podstaći vašu cirkulaciju. 

Izloženost nižim temperaturama uz umerenu fizičku aktivnost će vas ispuniti energijom, te ćete se odlično osećati još satima nakon što se vratite u toplo. Da bi hladnoća imala takav učinak, ne morate joj dugo biti izloženi, dovoljna je kraća šetnja. 

Zašto se maratini održavaju u kasnu jesen?

Jeste li se ikada zapitali zašto se maratoni održavaju u kasnu jesen? Za razliku od trčanja po vrućem i vlažnom vremenu koje je izuzetno naporno za organizam, mnogo je lakše i ugodnije kad zahladi. Uzrok tome je smanjenje termalnog stresa koji nepovoljno utiče na telo. Ako niste ljubitelj trčanja, i brzo hodanje je odlično. Stoga, ustanite sa kauča, dobro se obucite i krenite!

Zima pročišćava vazduh od alergena i raznih hemijskih supstanci. Oštar i čist zimski vazduh znatno je zdraviji. Iz tog razloga se u ovom delu godine preporučuje redovno provetravanje životnog prostora, kao i što više vremena provedenog van doma i kancelarije.