B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Uticaj preteranog znojenja na vašu kosu

autor: Gomex | 02.06.2022
Uticaj preteranog znojenja na vašu kosu

Znoj sadrži mlečnu kiselinu, koja loše utiče na spoljne slojeve kose, izazivajući postepeno smanjivanje folikula dlake. Šteta uzrokovana kiselinom postaje očigledna već na prvi pogled, jer kosa biva suva, lomljiva i slaba…

Kako znoj utiče na kosu?

Pored oštećenja kose, mlečna kiselina može izazvati upalu na koži glave, za koju se snažno veruje da ima direktan uticaj na rast kose, i to zbog ograničavanja dotoka krvi u dlaku. Samim tim, slabi i snabdevanje hranljivim materijama… Međutim, postoje i teorije da mlečna kiselina izaziva gubitak kose, čak i kod ljudi koji ne pate od prekomernog znojenja.

Ako ste neko ko se natprosečno znoji, moguće je da je znoj imao uticaj na vašu kosu. Važno je da se zapitate šta možete da uradite da biste zaustavili taj proces. Očigledno, ključ za zaustavljanje gubitka kose izazvanog znojem je da se smanji nivo znojenja kože glave, kako biste mogli da povratite izgubljenu i oštećenu kosu. To, naravno, otvara pitanje: kako možemo da smanjimo količinu znoja na koži glave?

Faktori smanjenja znojenja

Postoji nekoliko ključnih faktora za smanjenje znojenja, a to su uglavnom napetost, anksioznost, stres i nervoza. Potrudite se da odagnate teške emocije koliko je to god moguće. Smanjite stres, anksioznost i nervozu da bi se smanjio znoj. To je ključ za zaustavljanje gubitka kose izazvanog znojenjem. 

Trčanje, duboko disanje i redovno pranje kože glave mogu biti od velike pomoći. Trčanje umara mišiće čineći da slabije rade svojim punim kapacitetom, proizvodi toplotu i stoga izaziva znojenje. Takođe, ispušta endorfin koji smanjuje stres i koji će vam pomoći da ostanete mirni u stresnim situacijama. Što se tiče dubokog disanja, kada počnete da osećate znoj i zbog minimalne nervoze ili stresa, samo dva minuta prestanite da mislite na problem i dišite duboko. Uvek perite kožu glave, naročito posle teških vežbi. Ako se puno znojite tokom vežbanja, operete kosu ili bar isperite kožu glave da se uklone znoj i mlečne kiseline. Pokušajte da ovo ustalite kao naviku. 

Dakle, ako ste primetili, povezanost između znoja na glavi i gubitka kose, prvo treba da preduzmete higijenske korake. Operite kožu glave posle fizičke aktivnosti, posle znojenja tokom dana, itd… Otkrijte uzrok vašeg preteranog znojenja, jer to može biti i pravi razlog zbog kog dolazi do gubitka kose.