B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Upoznajte proces nastajanja ovčijeg mleka...

autor: Gomex | 20.05.2021
Upoznajte proces nastajanja ovčijeg mleka...

Ukoliko ste primetili da vaši mališani bolje razlikuju ovcu od dinosaurusa u slikovnicama nego u prirodi, nemojte se odmah zabrinuti. Nisu deca kriva, mi smo pogrešili. Priuštite svojoj deci izlet do nekog lepog predela sa pašnjacima gde veselo pasu ovce. Ostaće im u divnoj uspomeni.

Seoske destinacije

Ovoga puta razmišljamo o seoskim destinacijama koje predstavljaju pravu priliku za odmor, degustaciju domaćih proizvoda, rekreaciju, planinarenje, branje lekovitog bilja, izlete i mnoge druge stvari… Koncept seoskog turizma svakim danom dobija nove poklonike, a ovakvi obilasci posebno su zanimljivi zbog dece koja mogu da se upoznaju sa uzbudljivim seoskim aktivnostima, ali i provedu vreme na svežem vazduhu, u igri sa domaćim životinjama… Odatle se, kao po pravilu, deca vraćaju obogaćena novim saznanjima, neretko sa željom da im roditelji kupe neku domaću životinju kao ljubimca.

Jedna od životinja koja će biti veoma pitoma i sa kojom će deca uživati svakako je ovca. Hranjenje jagnjeta iz flašice, donošenje sena ili čuvanje ovih mladunaca za decu je uvek nešto posebno. Ovce se obično šišaju kada je vreme najpogodnije, a to je kraj proleća, stoga ako želite da ispratite i taj segment, ovo je pravo vreme za odlazak na selo. Kako je proizvodnja ovčijeg mleka sezonskog karaktera, tradicionalna muža i proizvodnja sira takođe počinju sada i trajaće do avgusta ili septembra.

Ovčije mleko jedno od najkvalitetnijih

Proizvodi od ovčijeg mleka sve su popularniji u poslednje vreme, a zbog njihove velike važnosti za ishranu čoveka, ovčije mleko se poslednjih godina preporučuje i od strane Svetske zdravstvene organizacije… Njihovi stručnjaci tvrde da se radi o najkvalitetnijoj vrsti mleka, koje je iz neopravdanih razloga slabo zastupljeno u jelovniku savremenog čoveka. Ono sadrži dva puta veću količinu mlečne masti, bogatije je vitaminom C, proteinima i suvim materijama. Jedino je po sadržaju mlečnog šećera, laktoze, izjednačeno s kravljim. Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrednost od svežeg mleka.

U zemljama sa najrazvijenijim ovčarstvom - Australiji i Novom Zelendu - uopšte se ne proizvodi mleko. Na njihovom tržištu postoje jedino uvozni delikatesni sirevi koje koriste u malim količinama. Drugačija je situacija u siromašnim afričkim i azijskim zemljama, gde je ovčije mleko veoma traženo. Isti slučaj je i na mediteranskom području gde se nalaze najveći svetski proizvođači ovčijih sireva. To su Turska, Francuska, Grčka, Italija i Španija.