B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sušenje veša tokom zime

autor: Gomex | 21.01.2021
Sušenje veša tokom zime

U zimsko vreme, jedna soba u domu obično postaje i sušionica veša, pa ste verovatno imali priliku da osetite nelagodnost u plućima usled isparavanja praška ili omekšivača u kući… Mokra odeća se kači po radijatorima i sušilicama, a problem vlage se neretko zanemaruje. Ipak, treba li napomenuti da je vlaga izuzetno nepovoljna za naše zdravlje?

Zimi imamo problem sa džemperima i kabastim materijalima koji se i nakon centrifuge veoma teško osuše. Nezadovoljstvo kulminira kada se veš ne osuši na vreme, pa od predugog stajanja počne neprijatno da se oseća, posle čega je neupotrebljiv i može opet u mašinu… 

Veš se brže suši uz pomoć svežeg vazduha

Stoga, svima koji su primorani da veš suše u kući ili stanu, preporučuje se često provetravanje. Veš će se mnogo brže osušiti uz pomoć svežeg vazduha i na taj način će biti sprečena pojava buđi koja može biti veoma štetna. U ovom slučaju možemo puno pomoći ako veš raširimo sa većim razmacima (koristeći svaku drugu žicu za kačenje), a konstrukciju za sušenje postavimo na mestu gde ima strujanja vazduha.  

Sušenje napolju obično izbegavamo, jer verujemo da se na hladnoći veš neće osušiti danima. Međutim, ispostavilo se da smo u zabludi… Tokom zime, veš napolju može da se osuši vrlo brzo, posebno kada je vazduh suv i hladan, a duva i vetar.

Tajna je u sublimaciji

Sušenje na otvorenom ne treba izbegavati ni kada su temperature ispod nule, jer je ta situacija zapravo dobra. Veš će se prvo zalediti, a potom (čim se temperatura popne iznad nule) led će se pretvoriti u gasovito stanje. Tajna zimskog sušenja napolju je u sublimaciji. Ako se termometar spusti ispod nule, veš se prvo smrzava, a zatim dolazi do takozvanog faznog prelaza i led se pretvara direktno u gas. Sad kad ovo znate, vreme je da odbacite predrasude i okrenete se „zdravijem” mestu za sušenje veša. 

Brzina sušenja napolju ponajviše zavisi od vlažnosti vazduha i jačine vetra. Kada je suvo, hladno i vetrovito, rezultat je najbolji.  

Ukoliko veš sušite u mašini, takozvanoj sušilici, evo jednog izuzetno efikasnog trika. Uz mokar veš nakon pranja u sušilicu obavezno stavite i jedan suv peškir. On će upiti vlagu koja se stvara u mašini, a odeća će se brže osušiti i biće nežnija kada je izvadite iz mašine.