B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Rešite se prehlade

autor: Gomex | 03.11.2022
Rešite se prehlade

Jesen je definitivno vreme kada se dosta priča o prehladama, i to ne bez razloga. Najbolje bi bilo sprečiti da do prehlade uopšte dođe, ali i kada se dogodi, postoje rešenja! Evo nekoliko korisnih saveta…

Najbolji način da se izborite sa jesenjim prehladama je da ih sprečite

S obzirom da se većina klica širi putem kontakta sa drugim ljudima ili kontaktom sa površinama koje ljudi često dodiruju, najbolja zaštita je redovno pranje ruku (toplom vodom i sapunom). 

Još jedan vrlo efikasan način za držanje jesenjih prehlada „na distanci” je i da se pobrinete za svoje telo, kako bi ono bilo spremno da se sa njima izbori. Preporučuje se da ostanete aktivni i tokom hladnih i vlažnih jesenjih dana kako bi vaš imunološki sistem u vrhunskoj formi. 

Čaj - prirodni lek protiv prehlade

Najbolji čajevi za borbu sa prehladama su obično biljni ili voćni čajevi, a za još bolje rezultate trebalo bi da im dodate i nekoliko kapi limunovog soka i kašiku ili dve prirodnog meda. Ovaj prirodni lek će vam ojačati imunitet i istovremeno će ublažiti neke od neprijatnih simptoma kao što su začepljeni sinusi ili bolno grlo…

Ukoliko ste pušač i nastavljate da pušite i kada ste prehlađeni, neprijatni simptomi će postati još teži. Pušenje loše utiče na imunitet, zatvara sinuse, iritira grlo, disanje postaje otežano i pojačava glavobolje… Stoga, držite se podalje od cigareta, bar dok se vaše telo bori sa prehladom! 

Manjak sna slabi imunitet

Jedna od najbitnijih stavki je san. Nedostatak sna može uveliko oslabiti vaš imunološki sistem, što će vas učiniti daleko sklonijim virusnim infekcijama. Uopšteno pravilo je oko 8 sati sna za odrasle (i dodatnih sat ili dva za decu), ali potreba za snom varira od osobe do osobe. Pronađite vašu optimalnu satnicu za spavanje i potrudite se da je se pridržavate, kako bi vaše telo bilo spremno da se nosi sa virusima i prehladama.

Izađite iz kuće i omogućite svom telu da sakupi dovoljne količine vitamina D, koji je neophodan za efikasan rad imunološkog sistema.