B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Prolećni koncept ishrane u najavi

autor: Gomex | 17.02.2022
Prolećni koncept ishrane u najavi

Zima je period kada su našem telu potrebne jače namirnice i veće količine hrane kako bi se utoplilo i pravilno funkcionisalo. Sada, kada stiže toplije vreme i kada pijace postaju raznovrsnije, iskoristimo priliku da svoj organizam očistimo i pripremimo za predstojeću sezonu.

U proleće nam treba laganija, sveža hrana kako bi se telo pročistilo od toksina nakupljenih tokom perioda jednolične ishrane i velike količine zimnice i suvog mesa. Naposletku, prolećno balansiranje ishrane vratiće nas u formu i ukloniti sve viškove. No, pre nego što i ove godine počnemo sa donošenjem velikih odluka u vezi sa promenom režima ishrane, neka ovo proleće bude vreme za spore, ali temeljne promene!

Prolećni detoks

U martu se prolećne bašte tek spremaju i u ponudi su uglavnom namirnice iz plastenika i staklenika odakle uglavnom stiže sveže povrće. No, ako ste nestrpljivi, zelena salata, mladi spanać, matovilac, rukola, krastavci i paradajz su već na raspolaganju. Naša preporuka je da ipak birate povrće koje je u sezoni. Mart je pravi vesnik proleća i donosi nam sremuš, kao i divlji luk koji se može jesti kao salata. Sremuš je bogat vitaminima i mineralima, uspešno čisti krv i organizam zbog čega se smatra glavnom zvezdom prolećnog čišćenja organizma.

Preporuka je da se s prolećem smanji upotreba krompira, budući da u ovom periodu on već polako počinje da klija i ispušta solanin koji je toksičan. Previše solanina u organizmu izaziva stomačne tegove, mučninu i dijareju. Iz tog razloga treba izbegavati plodove koji su smežurani ili proklijali.

Kada je u pitanju meso, umesto suvog, za doručak ili večeru spremajte više jaja, bareno meso ili ribu, kako biste telo oslobodili od viška toksina nastalih od većih količina soli koje idu uz suvo meso. Nutricionisti takođe preporučuju i kombinaciju mesa i zeleniša, zbog čega su obrok salata idealne za toplije vreme. Dakle, kombinujte zeleniš i meso, izbacite krompir i dinstane priloge. Jedite spanać, blitvu, rukolu. Za salatu koristite maslinovo ulje.

Sa dolaskom toplijeg vremena, manje ćete želeti teške obroke, što je razlog više da se posvetite pravljenju “smuti” napitaka. To će biti prava doza vitamina za vaš prolećni detoks. Jedite i više tikvica (pečenih ili kuvanih). Poslužite ih sa lukom, paradajzom, šampinjonima, belim lukom i paprikama. Pospite ih parmezanom.

Kako očistiti telo od nakupljenih toksina

Vlakna koja se nalaze u povrću će očistiti telo od nakupljenih toksina, učiniće vas duže sitim i smanjiće potrebu za slatkišima i grickalicama. U prevodu, izbalansiraće vašu ishranu i apetit. Vitamini koji se nalaze u njima vratiće vašoj koži blistavost, a telu krepkost i vitalnost. Limunade, vode sa ukusima, mnogo tečnosti i odmor su takođe potrebni. Priuštite sebi najbolje od proleća i sa uživanjem dočekajte blagodeti leta.

Uvedite zeleniš i obrok salate, smanjite količine dinstane i pečene hrane. Uz to, ne zaboravite da pijete više vode. Vašem telu će odgovarati sporije promene u ishrani. Nakon sremuša, krajem marta i početkom aprila stižu i vlašac i kopriva, a potom i rotkvice.