B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Proleće u znaku biciklizma

autor: Gomex | 17.03.2022
Proleće u znaku biciklizma

Bicikli su se pojavili u XIX veku, ali je tek početkom XX veka bicikl kao prevozno sredstvo postao rasprostranjen širom Evrope. Iako mnogi od nas prvo pomisle na sportsko i rekreativno korišćenje, u mnogim delovima sveta bicikl služi kao uobičajeni vid prevoza. 

Zbog relativno jeftine izrade i dostupnosti, bicikl je danas najrasprostranjenije sredstvo prevoza

Pored pešačenja, vožnja biciklom predstavlјa najzdraviji i ekološki najprihvatlјiviji vid putovanja. Istraživanja pokazuju da prosečan Evropljanin obavi oko tri putovanja na dan. Polovina tih putovanja je kraća od tri kilometra. S druge strane, polovina svih putovanja automobilom je kraća od šest kilometara, što znači da  potencijal korišćenja bicikla kao zamene za automobilska putovanja uopšte nije zanemarljiv.

Veliki gradovi sve češće uvode “BikeSharing” – sisteme za iznajmljivanje bicikala. Tako je sistem javnih bicikala iz interesantnog eksperimenta izrastao u jednu od vodećih usluga javnog transporta u velikim gradovima poput Pariza i Londona. Bike sharing sistemi u Parizu, Barseloni i Lionu se smatraju najbolјim sistemima u primeni.

Biciklom do zdravlja

Biiklizam utiče na pobolјšanje kvaliteta života u gradovima, uz manje zagađenje vazduha, manje buke, uštedu prostora na putevima i parkinzima… Povećanjem učešća biciklističkog saobraćaja u opštem saobraćajnom sistemu se ostvaruju različite koristi, poput ekonomskih, socijalnih i ekoloških. Takođe, istraživanja pokazuju da su biciklisti generalno zdraviji od onih koji na posao idu motornim vozilom…

Kako bi normalno funkcionisalo, ljudsko telo zahteva određenu količinu fizičke aktivnosti. Da biste očuvali zdravlje na duže vreme, stručnjaci navode da je dnevno potrebno samo 30 minuta umerene do intenzivne telesne aktivnosti. Ovde se biciklizam navodi kao idealna aktivnost koja, osim što pogoduje dobrom fizičkom zdravlju, doprinosi i mentalnoj aktivnosti.

Redovnim bicikliranjem možete izgraditi mišiće gornjeg i donjeg dela tela, budući da se prilikom okretanja pedala aktiviraju sve mišićne grupe. Za održavanje stabilnosti i ravnoteže aktiviraju se trbušni i leđni mišići, mišićima ramena i ruku telu pružate oslonac. Aktivnom vožnjom bicikla ubrzavaju se otkucaji srca, tako da je ovo idealna aerobna aktivnost. Osim toga, pokretima nogu podstičete cirkulaciju, a otpuštaju se i endorfin i adrenalin. Vožnja bicikla idealna je i za one koji imaju problema sa zglobovima. Dok obična šetnja može prouzrokovati još više bolova, tokom vožnje bicikla koriste se mišići bedara i potkolenice, te se ne stvara opterećenje na zglobove.

Po nekim procenama, u upotrebi je više od dve milijarde bicikala širom sveta, a do 2050. godine bi taj broj mogao da bude i pet milijardi…