B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Počni da osvajaš nove vrhove

autor: Gomex | 16.06.2022
Počni da osvajaš nove vrhove

Da biste u planini bili sigurni i bezbedni, neophodno je naučiti osnovne stvari. Takođe, veoma je važno obratiti pažnju na nekoliko stvari: vremensku prognozu, dužinu staze, vreme potrebno za pešačenje…

U planinu nikada ne idite sami

Za početak, najvažnije je znati da se u planinu nikada ne ide sam, niti se ide po nepoznatim i neobeleženim stazama, po kiši, magli ili noću. Od 3229 vrhova u Srbiji i 7000km ukupne dužine planinarskih staza, moguće je izabrati stazu čija je težina i dužina prilagođena iskustvu, godinama i kondiciji. Ukoliko ste neiskusni i trenutno niste u najboljoj formi, preporučljivo je da organizujete kraće jednodnevne izlete, sa kretanjem po obeleženim planinarskim stazama, i to na terenima koji nisu previše zahtevni.

Hodajte polako i uživajte u prirodi

Planinarske staze se lako prepoznaju po karakterističnim putokazima na kojima piše koliko je vremena potrebno do određenog cilja - vidikovca, odopada, pećine, planinarskog doma ili vrha. Drveće i stenje označeno je crvenim krugom sa belom bojom u sredini i dokle god to vidite - na dobrom ste putu. Ukoliko izgubite markaciju (oznake), potrebno je da se vratite do poslednje viđene markacije i odatle nastavite bezbedno pešačenje.

Na stazi svakako ne treba da se žuri. Treba hodati polako i uživati u prirodi. Disanje treba uskladiti sa kretanjem. Ne smete dozvoliti da se zadišete ili da počnete da se preznojavate. Odmor se preporučuje kada se umorite, ali pauze ne treba da traju dugo. Odabir staze je, takođe, povezan sa znanjem, poverenjem u vodiče, ali i pravilnim sagledavanjem fizičkih sposobnosti.

Neophodna oprema i stvari

Od opreme su potrebne duboke cipele sa profiliranim đonom, kao i gamašne od čvrstog i nepromočivog materijala, koje su odlična zaštita od upadanja sitnih kamenčića u cipelu, vlažne trave, krpelja i ujeda zmije. Osim toga, preporučuje se da ponesete i kapu, naočare, laganu odeću, štapove za hodanje i manji ranac.

Za svoj planinarski izlet, u ranac obavezno spakujte sledeće stvari: kabanicu od nepromočivog materijala, čeonu baterijsku lampu sa rezervnim uloškom, kutiju prve pomoći sa potrebnim lekovima koje koristite, tablete protiv alergije, kremu za smanjenje bola od ujeda insekata, suvu presvlaku i tanji džemper ili jaknu, koji štite od hladnoće i vetra, nekoliko vrećica za smeće, hranu i vodu.