B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Letovanje u Srbiji...

autor: Gomex | 18.06.2020
Letovanje u Srbiji...

Ljudi koji dođu u našu zemlju o Srbiji ponekad govore mnogo lepše i više nego što bismo mi sami mogli da ispričamo. Ipak, ako malo skrenemo sa glavnog puta, isključimo telefone i usporimo, bićemo spremni da upijemo lepotu ovih krajeva. Iz mnoštva sjajnih destinacija, izdvajamo samo neke od njih...

Rezervat prirode Uvac

Uvac se nalazi na jugozapadu Srbije, na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš, a zaštićen je od 1971. godine. Jedna od prvih stvari na koju svi pomisle kada se priča o Uvcu su prelepi meandri istoimene reke koji se mogu videti sa mnogobrojnih vidikovaca iz okolnih sela.

Ovde je stanište beloglavih supova, a prvi susret sa neverovatnim pticama čiji raspon krila može da dostigne i tri metra, zaista je jedinstven. Ako imate sreće, možete videti jedinstven ples beloglavih supova prilikom parenja (lete do neverovatnih visina, uhvate se kandžama i onda izvode slobodan pad). Jednom rečju, neverovatno!

Uz male pećine u kojima se kriju ove prelepe ptice, rezervat Uvac u svojim klisurama krije i nekoliko većih pećina, od kojih je najveća još uvek nedovoljno istražena. Ledena pećina, dugačka 2,5 kilometra, privlači svojim prelepim dvoranama i bistrim jezercetom. Ako vam nije dovoljno da samo uživate u pogledu, možete krstariti brodićima, a možete i upecati poneku ribu, pošto je Uvac vrlo bogat pastrmkom, šaranom, klenom…

Soko Banja

Da li ste znali da je Sokobanja bila vrlo inspirativna za književnike i umetnike kao što su Branislav Nušić, Ivo Andrić i Meša Selimović? Nazivaju je boemskom banjom, a upamćena je i po Stevanu Sremcu koji je veliki deo svog slobodnog vremena provodio u njoj.

Sokobanja je smeštena u Zaječarskom okrugu, a okružena je vencem planina Rtanj, Ozren, Devica, Slemen, Bukovik i Rožanj, tako da se možete oprobati i u planinarenju. Kroz Sokobanju protiče reka Moravica, koja na zapadu kotline gradi Bovansku klisuru. U pitanju je naša najposećenija banja koja ima idealnu klimu sa retkim padavinama i svežim noćima. Svrstava se u vazdušne banje.

Najveće atrakcije u Sokobanji su termomineralni izvori, kao i specifična mikroklima koja je pogodna za lečenje respiratornih oboljenja, ali prija svima onima koji žele da uživaju u vikend odmoru ili dužem boravku u prirodi i čistom vazduhu. Sokobanja pruža mogućnosti za miran odmor ispunjen šetnjama, kupanjem i uživanjem u bujnom zelenilu koje je ovu banju učinilo jednom od najpopularnijih. 

Srebrno jezero

Ovo je još jedno zanimljivo izletište u Srbiji gde možete da provedete tople letnje dane, a ujedno se zabavite i uživate sa društvom ili porodicom. 

Jezero se nalazi nedaleko od Velikog Gradišta u istočnoj Srbiji, a udaljeno je od Beograda oko 110km. Jedan deo plaže je uređen, prekriven šljunkom. Ovde ne smete propustiti krstarenje Dunavom. Sa druge strane brane (gde se nalazi marina Srebrnog jezera), možete se ukrcati na brod kojim se svakodnevno organizuje izlet sa krstarenjem. 

Obilaze se tri destinacije: Golubac i Golubačka tvrđava iz srednjeg veka, Ramska tvrđava koja spada u najstarije na našim prostorima i ušće reke Pek koja u svom koritu skriva sitne čestice zlata. Ako boravite na jezeru nekoliko dana, iskoristite priliku da posetite arheološko nalazište Lepenski vir, kao i Viminacijum.