B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Leto na malim točkovima...

autor: Gomex | 02.07.2020
Leto na malim  točkovima...

Neko je mudro rekao da je roditeljstvo jedina disciplina u kojoj „ne možete a da ne pogrešite“. Koliko god se trudili da svom detetu pomognete da usvoji neko novo znanje i veštinu, potrebno je znati da svaka zabavna naprava može biti izuzetno korisna ili sputavajuća za vaše dete (ukoliko se ne prouče njegova osnovna namena i karakteristike).

Procenite mogućnosti i senzibilitet deteta

Početak leta je idealno vreme za upotrebu nove vozalice koju smo ove godine kupili ili dobili na poklon, računajući da će nam poslužiti barem tokom sezone toplog i stabilnog vremena, ili dok je ne „prerastemo”. Bilo da je u pitanju guralica, tricikl, bicikl sa pomoćnim točkovima, manji ili veći bicikl, roleri ili skejt, važno je poštovati osnovna pravila o upotrebi, uz određeno posvećenje i roditelja i deteta dok se ne usavrši nova veština.

Pravo vreme da dete koristi guralicu tako što se za nju pridržava je kada već samostalno hoda i ona mu tada služi da uvežbava promenu pravca kretanja, da hoda brže ili sporije i da se zaustavi, jer deca u prvim danima kada prohodaju imaju problem sa usporavanjem i zaustavljanjem. Za ovaj „posao” ne smemo biti nestrpljivi i pokušavati da uklopimo upotrebu ove naprave u preporuku sa deklaracije iz prostog razloga što je svako dete ličnost za sebe, kako u mentalnom i psihološkom, tako i u motoričkom smislu.

Tricikl

Tricikl je sledeća faza obogaćivanja voznog parka svake porodice sa decom. Ova sprava je idealna utoliko što se lako spakuje u automobil, takođe se lako ponese kada dete izrazi želju da odjednom prošeta ili potrči po parku. Relativno je stabilan zbog tri tačke oslonca, a možete ga povezati uzicom za prednji deo i pomoći detetu kada se umori od okretanja pedala ili da prevaziđe neki uspon. Dobra je investicija, jer se po pravilu ne „istroši” za period korišćenja, pa ga tako naslede mlađa braća ili sestre. Važno je znati da nije dobro insistirati da dete odmah postavi noge na pedale, već ga pustiti da se odguruje nogicama o zemlju dokle god se ne oseti dovoljno sigurnim da započne „pravilno korišćenje” tricikla. Koliko god vama ovaj proces delovao jednostavno, detetu je potrebno određeno vreme da osvoji novu motoričku veštinu.

Deca od 2. godine mogu da koriste tricikl bez pedala ukoliko se osećaju nesigurno, ali i bicikl bez pedala koji u svakom trenutku mogu da kontrolišu spuštanjem nogu i zaustavljanjem. Njih možete naći pod nazivom guralica (bicikl bez pedala), dete kreće tako što se odgurne nogama, podigne ih u vazduh i držeći se za upravljač održava radnotežu. Pomoćni točkovi na biciklu daju lažnu sigurnost i usporavaju uspostavljanje i održavanje ravnoteže.

Neka deca prvo nauče da voze rolere ili da klizaju, neki čak i da skijaju, ali većina prvo savlada vožnju bicikla. Svejedno je šta će prvo naučiti, važno je da ovladaju ovim veštinama do navršene pete godine, jer sva deca to do tada mogu. Razvoj motorike im to omogućava, kao i odsustvo straha, problem može biti jedino strah roditelja ili njihova nezainteresovanost za ove aktivnosti.