B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kuvano vino diže moral i greje dušu

autor: Gomex | 06.01.2022
Kuvano vino diže moral i greje dušu

Kada dođu hladni zimski dani, nema boljeg leka od kuvanog vina. Ono je ujedno i simbol ovog godišnjeg doba, kako u svetu, tako i kod nas. Kuvano vino je bilo poznato još u srednjem veku, a osim za uživanje, koristilo se u borbi protiv prehlade, kao i za očuvanje zdravlja srca...

Kuvano vino kao zaštitini znak zime

Malo ljudi zna da se, pored crvenog, kuva i belo vino, koje je jednako ukusno. Postoji mnogo različitih recepata i sve zavisi da li volite jednostavno, slatko kuvano vino ili ste više za nešto složenije ukuse. Ako pripadate drugoj grupi, pored šećera bi trebalo dodati i malo ruzmarina, cimeta, karanfilića i bibera. Neki dodaju čak i čen belog luka...

Razlike u pripremi ovog napitka mogu se pripisati kulturološkim i nacionalnim razlikama, ali svakako i ukusu pojedinaca koji ovo piće spremaju isključivo za svoj gušt. Na primer, u Nemačkoj, uglavnom se pije crveno vino začinjeno štapićima cimeta i vanilijom, sa dodacima limuna, šećera i karanfilića. Često se u svemu tome nađe i po koja kap ruma ili čašica likera.

Nordijski predeli karakteristični su po veoma hladnim zimama, pa iz tog razloga zahtevaju nešto jače kuvano vino. Tamo se neretko dodaje votka ili neko drugo žestoko piće. U nordijskim receptima, najčešći dodaci su karanfilić, cimet i đumbir. S druge strane, Englezi su poznati po tome što, osim cimeta i karanfilića, vole da narendaju malo muskatnog oraščića, a u Čileu se dodaje i pokoji badem ili suvo grožđe.

Tajna je u dodacima

Za dobijanje vrhunskog ukusa, često se koristi med. Proveren je i recept koji podrazumeva dodavanje konjaka ili vinjaka, a kesica čaja može dodati interesantnu aromu. Pri kuvanju nije od presudnog značaja da koristite kvalitetno i skupo vino, jer će mu ukus na kraju svakako biti izmenjen. 

Trudite se da ne udišete paru prilikom pripreme ili ispijanja. Budite strpljivi i pustite vino da se dovoljno prohladi. Legenda kaže da je ukus kuvanog vina najbolji ukoliko ga konzumirate iz staklenih čaša. Pozovite društvo, jer kuvano vino, osim što greje dušu, podrazumeva i dobro raspoloženje.

Kuvano vino se u nekim delovima naše zemlje naziva i „grejanim vinom”, baš zbog toga što ne treba dozvoliti da prilikom pripreme dođe do tačke ključanja. Naime, poznato je da alkohol isparava već na temperaturi od oko 80 stepeni tako da na previsokoj temeperaturi rizikujemo da vrlo brzo ispari kompletan alkohol iz vina, a i sve njegove arome.