B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Korisni saveti za prve šetnje sa bebom

autor: Gomex | 05.05.2022
Korisni saveti za prve šetnje sa bebom

Mnogi roditelji jedva čekaju trenutak kada će sa svojim novorođenčetom poći u šetnju, ali većina mama i tata nije sigurna kad je pravi trenutak za to. Da li treba slušati baku i sačekati da prođe 6 nedelja ili jednostavno upakovati bebu i krenuti?

Postoji verovanje prema kom dete ne treba iznositi napolje dok ne prođe 40 dana od rođenja. Pre nego što potpuno usvojite ovu tvrdnju, setite se da je dete već bilo napolju, i to onda kada ste ga izneli iz porodilišta. Doktori tvrde da je bebu potpuno bezbedno iznositi već nakon 15 dana, ali uz poštovanje određenih pravila i uslova. Neki od njih se odnose na vremenske prilike, opremu za bebu i dužinu boravka napolju…

Prve šetnje 10 do 15 minuta

Vremenske prilike moraju da budu izuzetno pogodne, a dužina šetnje ipak treba da bude kraća od onih na koje ste navikli pre porođaja. Idealna mera za prve šetnje je 10 ili 15 minuta u dvorištu ili obližnjem parku, a svaki naredni put uživanje napolju možete produžiti za novih 10 minuta (kako bi se beba postepeno navikavala na novu aktivnost).

Ako ste vi u majici kratkih rukava, ne bi bilo dobro da dete obučete, zakopčate i prekrijete ćebetom, stavljajući mu pritom kapicu i rukavice. Iako beba mora da bude adekvatno zaštićena, ne bi trebalo da je pretrpate stvarima i tako stvorite osećaj nelagode. Najbolje bi bilo da je obučete slojevito, pa da situaciju prilagodite realnim vremenskim prilikama tokom šetnje. 

Saveti za ugodnu šetnju

Bebu do mesec dana ne bi trebalo direktno izlagati suncu. Zato je preporučljivo da dete izvodite u jutarnjim časovima ili predveče, kada će na najbolji način upiti blage sunčeve zrake i tako stvoriti vitamin D u organizmu. Šeširić za bebe je odlična zaštita, kao i preparati, kremice i bebi puderi koje preporučuju pedijatri i drugi stručnjaci.

U šetnju je najbolje krenuti nakon buđenja, presvlačenja i obroka. Tek tada će beba biti raspoložena za razgledanje i otkrivanje novog okruženja.

Ukoliko bebu ne dojite, u torbi moraju da se nađu i flašice, kašice, posudice i kašičice – dakle, sve ono što je potrebno da zadovoljite bebinu glad, žeđ ili neku drugu potrebu. Većina ovih stvari treba da bude pri ruci čak i ako ne planirate da se zadržite napolju više od pola sata.

Svaki roditelj se raduje prvoj šetnji sa bebom, a nakon što se i jedna i druga strana naviknu na ovu novu aktivnost, šetnje će postati opuštenije, lepše i duže. U prilog tome idu i predstojeći sunčani dani…