B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako održati svežinu hrane tokom leta?

autor: Gomex | 17.06.2021
Kako održati svežinu hrane tokom leta?

Pravilno uskladištene namirnice mogu mnogo duže da traju, te nije loše znati na koji način ih je najbolje sačuvati od propadanja. Ovaj problem se svakako najčešće javlja tokom sezone visokih temperatura koja je pred nama…

Sveži sir

Sveži sir ima svoj rok i tu se ne može učiniti mnogo, ali tvrdi sirevi mogu duže trajati ako ih odmah nakon kupovine zamotate u papir za pečenje, pa stavite u vrećicu. Pek papir  omogućiće siru da zadrži vlažnost. Komad parmezana koji je tako umotan može trajati mesecima. 

Jaja

Jaja mogu trajati i do pet nedelja, ali moraju biti čuvana u frižideru, nikako u njegovim vratima. Ako slučajno sumnjate u svežinu, stavite jaje u posudu s vodom. Ukoliko ispliva, znači da mu je istekao rok trajanja.

Paradajz

Paradajz se jednostavno mora držati na sobnoj temperaturi, jer će biti ukusniji, ali ga morate pojesti nekoliko dana nakon kupovine. 

Krompir

Krompir najbolje čuvajte na tamnom, ali suvom mestu. Kao što su stari savetovali, nema boljeg od jutene vreće, tako da krompir “diše”, ali i neke vrste korpi mogu biti sasvim dovoljne za ovu namenu.

Zelena salata

Zelena salata može trajati i do četiri puta duže ako je operete u hladnoj vodi čim dođete kući, jer vrućina pogoduje razvoju bakterija. Osušite je, stavite u tanku plastičnu vreću i probušite nekoliko rupica zbog vazduha. Čuvajte je u frižideru, kao i inače.

Crni luk

Crni luk, da bi trajao i više od dve nedelje, morate staviti u papirnu vrećicu i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Sveži začini

Sveže začine treba tretirati kao rezano cveće, te je savet da ih stavite u vodu i prekrijete papirnom kesom (ili papirnim ubrusom). Najbolje je da stoje u frižideru.

Bobičasto voće

Bobičasto voće možete oprati u posudi sa hladnom vodom u koju ste sipali malo sirćeta (koje će uništiti bakterije i sprečiti nastanak plesni). Nakon što “okupate” sočne bobice, isperite ih u cedilu pod hladnom vodom, kako se ne bi osećao ukus sirćeta. Sve dok su vlažne, postoji opasnost od stvaranja plesni, pa ih je potrebno osušiti. 

Jabuke

Jabuke smo navikli da držimo u posudi sa ostalim voćem, ali njima odgovara da imaju malo vlažnosti, pa je najbolje čuvati ih u zatvorenoj posudi u frižideru.