B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Jednostavni letnji izleti u Srbiji

autor: Gomex | 13.08.2020
Jednostavni letnji izleti u Srbiji

Jednodnevni izleti predstavljaju sjajan način da se upoznamo sa lepotama zemlje u kojoj živimo, a situacija u kojoj smo se našli ovog leta dodatno podstiče na istraživanje unutar granica Srbije.

Bačka Tvrđava je najstarije, najveće, a ujedno i najočuvanije srednjovekovno utvrđenje u Vojvodini, koje već dugo godina gospodari nepreglednom ravnicom. Mnoge legende se vezuju za ovu građevinu, a najstarije i najpoznatije upliću Račarda Lavlje Srce i Atilu “Biča Božijeg”. Nalazi se nadomak Bača, svega sat vremena od Novog Sada, ili sat i po od Subotice. 

Krupajsko vrelo je jedinstvena prirodna oaza koja će učiniti da se osećate kao da ste na nekoj od egzotičnih destinacija. Tome posebno doprinosi predivna priroda i okolina, a i smaragdna boja vode koja kulja iz velike dubine pećine, puneći kraško jezerce. Nalazi se na 35km od Žagubice, na magistralnom putu Žagubica-Despotovac.

Planina Kablar je dom pobedničkog pogleda nad celom Ovčarsko-Kablarskom klisurom. Udaljen samo 15km od Čačka, Kablar je okružen mnoštvom zelenila i manastirima, te je ovaj kraj dobio naziv “Srpska Sveta Gora”. 

Najveći prirodni most u Srbiji, Valja Prerast podseća na portal koji vodi u drugu dimenziju. Ovaj prirodni most je strpljivo izdubila istoimena reka, koja je dletom svoje vode polako klesala stenu. Nalazi se u istočnoj Srbiji i udaljen je samo 10km od Majdanpeka. U blizini su mnoge turističke atrakcije među kojima su Đerdap i Lepenski Vir.

Soko Grad, stara ruševinama srednjevekovnog utvrđenja izgrađenog na nepristupačnoj steni, mesto je gde se prepliće istorija sa mitom. Ova tvrđava je udaljena samo 2km od Sokobanje i okružena je planinama Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik. 

U južnoj Srbiji leži Đavolja Varoš. Stvoreno erozivnim procesom, ovo svetsko čudo je bilo kandidat za Sedam svetskih čuda prirode, tako da ga ne smete propustiti. “Okamenjeni svatovi”, svakodnevnim delovanjem vetra, sunca, kiše, vode i klimatskih faktora se menjaju, rastu, smanjuju i nestaju. 

Suva Planina se nalazi 17km od Niša i priličan je izazov za avanturu svima koji žive u južnoj Srbiji. Najviši vrh je Trem koji se nalazi na 1810 metara nadmorske visine. Odatle puca očaravajući pogled koji doseže do Bugarske, Makedonije i Kosova. Ovaj rezervat prirode je pod zaštitom države, a i dan danas ima delova kojima ljudska noga još nije prošla.

Najveći broj noćenja u Srbiji u 2019. (nešto više od 250.000) ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine. Slede turisti iz Crne Gore, Kine, Hrvatske i Turske. Ove godine učešće domaćih turista je skoro stoprocentna. O skoku popunjenosti kapaciteta, tek će biti reči.