B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Hmelj kao eliksir

autor: Gomex | 06.10.2022
Hmelj kao eliksir

Širom sveta je poznat kao sastojak piva, međutim malo ljudi zna da hmelj ima veoma dugu istoriju i kao lek u narodnoj medicini, ali i u kulinarstvu. U pitanju je veoma cenjena biljka, što dokazuje i zapis da je tokom srednjeg veka, u Češkoj, kradljivcima hmelja izricana smrtna kazna…

Iako se na prvi pogled možda ne čini tako, hmelj je egzotična i interesantna biljka, čiji pun potencijal tek treba obelodaniti. Svakako, do tada se može uživati u svemu što on pruža… Hmelj je izvor različitih vitamina, minerala, ali i drugih korisnih sastojaka poput biljnih vlakana, ulja, biljnih hormona, etarskih ulja i antioksidanasa. U skladu sa tim, hmelj se u velikoj meri koristi za proizvodnju raznih lekovitih preparata. 

Hmelj - lekovita svojstva

Kao lek, hmelj se koristi za: anksioznost, nesanicu, uznemirenost, napetost, razdražljivost, hiperaktivni poremećaj pažnje (ADHD), nervozu, poboljšanje apetita, povećanje protoka urina (deluje kao diuretik), podsticanje protoka mleka kod dojilja, probavne smetnje, alergije, tretman kože i kose, smanjenje bola i mnoge druge tegobe…

Postoje tvrdnje da se konzumacijom piva unese veća količina antioksidansa nego što je to slučaj sa crnim vinom, a glavni „krivac“ za to je upravo hmelj. Svakako, ne treba zaboraviti činjenicu da se to odnosi na umereno uživanje (nije izgovor za prekomernu konzumaciju).

Možda možemo zaključiti da je i ženama potrebno pivo na dan!?

Hmelj pomaže i kod problema sa digestivnim traktom, tačnije kod dijareje ili sindroma iritiranog creva, kod nadutosti i gasova. Kamenje u bubregu izaziva višak kalcijuma u organizmu, a hmelj snižava nivo kalcijuma i na taj način preventivno deluje na nastanak kamenja. 

Hmelj ubrzava zalečenje rana na koži, a koristi se i za tretiranje suve i ispucale kože. Takođe, pomaže kod slabe cirkulacije. Što se tiče ženskih problema, dokazano je da hmelj ima estrogeni efekat, te ga mogu koristiti žene koje imaju problema sa bolnim ili neredovnim menstruacijama. Čaj od hmelja je dobar, jer smiruje grčeve u stomaku, kao i kod menopauze, jer smanjuje nalete vrućine koje mnoge žene imaju.