B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li smem sa malom bebom na letovanje?

autor: Gomex | 11.08.2022
Da li smem sa malom bebom na letovanje?

Mnogi roditelji se pitaju da li je pametno sa bebom krenuti na letovanje i koje destinacije nose najmanje rizika.

Kada je pravo vreme za prvo letovanje sa bebom?

Za koju god destinaciju da se odlučite, pedijatri savetuju da za vreme polaska odaberete početak ili kraj sezone, kako biste izbegli najtopliji period i gužve na putu i graničnim prelazima. Takođe, savet je da na put ne krećete dok beba ne napuni dva meseca i da obavezno ponesete zdravstvenu knjižicu, toplomer, lek za snižavanje temperature, probiotik, sredstvo za dezinfekciju, alkohol, hidrogen...

Tokom odmora, vašem bepcu ne bi trebalo da uvodite novu vrstu hrane. Na plaži izbegavajte da kupujete krofne, mekike i druge domaće proizvode za koje niste sigurni koliko dugo stoje na vrućini.

Zaštita kože bebe je obavezna

Ne zaboravite da je dečja koža naročito osetljiva na sunčeve zrake i da bebe do šest meseci starosti ne bi trebalo previše izlagati suncu. Zaštita od sunca je obavezna, bilo u vidu preparata sa visokim zaštitnim faktorom, bilo da je reč o fizičkoj zaštiti, poput šeširića, odeće za plažu, suncobrana i sl.

Ukoliko vaša beba uživa dok se kupa kod kuće, verovatno će uživati i u bazenu, jezeru ili moru. Nipošto je ne prisiljavajte na kupanje, da ne biste izazvali strah od vode. Još jedna preporuka je da bebe ne ostaju u vodi duže od deset minuta.

Poslušajte savete pedijatra

Promena sredine je, koliko god korisna, za malu decu određeni vid stresa, što se odražava na imunitet. Sledite savete pedijatra koje ste dobili pre polaska na put, kako biste izbegli neželjene pojave. Koristite lekove iz priručne apoteke koje ste poneli sa sobom, u skladu sa savetima lekara i upamtite - antibiotici nisu lek za sve, ne snižavaju temperaturu i nemaju efekta kad su u pitanju virusne infekcije. Svakako se obratite lekaru u mestu boravka. U slučaju da ste u inostranstvu, putno zdravstveno osiguranje će vam biti od velike koristi.