B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li postajemo robovi urbanog?

autor: Gomex | 10.09.2020
Da li postajemo robovi urbanog?

Da li smo se toliko udaljili od prirode da je ona za nas postala nešto strano, nepoznato, čudnovato, pa čak i strašno? Možda je sasvim dovoljno da našoj deci obezbedimo priliku da ostvare kontakt sa zemljom, vazduhom i vodom...

U kontaktu sa prirodom

Zatvoreni u naše stanove, gledamo kroz prozore u betonske džungle koje nas okružuju i mislimo kako nas zidovi štite, a zapravo ne shvatamo koliko nas ti isti zidovi ograničavaju i skučavaju. Uskraćuju nam otvoreno nebo, šume i potoke, planine i doline, lišavaju nas dodira sa biljkama i životinjama. Otuđuju nas jedne od drugih, ali i od naše sopstvene prirode. No, da ne bi sve delovalo beznadežno, da vidimo šta nam je činiti kako bismo ipak ostali u kontaktu sa prirodom...

Za početak, prestanimo da mislimo da se svet završava sa nama i da je nevažno u kakvom stanju ćemo prirodu ostaviti potomcima. Svaka stopa našeg šumskog i livadskog okruženja obiluje jestivim biljem, šumskim plodovima, pečurkama, divljim voćem, začinskim biljem, raznim jestivim korenjem, ali i onim što nam pruža životinjski svet. Povedimo decu u šetnju i naučimo koje gljive su jestive, od koje kore i korenja se može praviti hleb, od kojih trava možemo praviti čorbu, koje lišće drveća je jestivo.

Koristi boravka u prirodi

Prilično je duga lista koristi koje proizilaze iz boravka u prirodi. Tu spada smanjenje rizika od nastanka dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih oboljenja, iznenadne smrti, prevremenih porođaja, visokog pritiska, kao i smanjenje stresa generalno. Još uvek je nedovoljno istraživanja na temu koliko vremena bi dete trebalo da provodi napolju kako bi imalo dobro mentalno zdravlje u odraslom dobu, a na ova i druga pitanja bi trebalo da odgovore neka buduća istraživanja.

Pored svega rečenog, najvažnija lekcija koju treba da izvučemo jeste to da mi ipak jesmo deo prirode i priroda je deo nas, te moramo da je čuvamo i pazimo, jer time čuvamo i pazimo sebe. Tek kada ponovo postanemo deca prirode, spoznaćemo punu slobodu života, ali i osetiti sigurnost i zaštićenost koju nam ona pruža.

Istraživanje u okviru Međunarodnog dnevnika o ekološkom uticaju na zdravlje pokazalo je da su deca koja provode više vremena igrajući se napolju mentalno zdravija kad odrastu. Pesak, kofice, lopatice, trava, lopta i blato važni su činioci detinjstva. Nasuprot tome, mentalno zdravlje podložno je negativnom uticaju urbane sredine zahvaljujući buci, gužvi i nedostatku zelenih površina. Deca koja žive urbanim stilom života potencijalno imaju lošiji kvalitet života, manjak samopouzdanja, krhkije mentalno zdravlje i veću telesnu težinu.