B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li je ljubimcima hladno isto kao i nama?

autor: Gomex | 21.10.2021
Da li je ljubimcima hladno isto kao i nama?

Zimsko vreme je stiglo, temperature su sve bliže nuli i svi pokušavamo što bolje da se utoplimo i zagrejemo… Slična je situacija i sa našim četvoronožnim drugarima kojima je često neophodna naša pomoć kako bi se ugrejali.

Iako su psi i mačke prekriveni krznom, ono im u najhladnijim danima ne obezbeđuje dovoljnu zaštitu od hladnoće, te vam donosimo nekoliko predloga kako da im pomognete.

Kako da pomognete svojim ljubimcima tokom hladnih dana

Ukoliko vaša mačka živi sa vama u kući ili stanu, ne puštajte je napolje. Po hladnom vremenu se vaša mezimica lako može izgubiti i smrznuti ukoliko je sneg predubok.

Kada je napolju sneg ili led, ne puštajte svog psa sa povoca! Prema rečima stručnjaka, psi zbog hladnoće mogu privremeno izgubiti čulo mirisa. Kao posledica toga javlja se dezorijetisanost, zbog koje se mogu izgubiti…

Temeljno obrišite šape i donji deo tela vašeg psa po povratku iz šetnje. So, kao i sneg, mogu biti vrlo opasni ukoliko ih pas poliže ili ukoliko se zaledi između prstiju. Takođe, u slučaju da vaš pas provodi dosta vremena u fizičkim aktivnostima na snegu, potrebno je pojačati njegove porcije hrane.

Ukoliko vaš ljubimac ima kratku dlaku, možete mu obezbediti kaputić, džemperić ili već neki dodatni sloj odeće kako bi bio zaštićeniji u hladnim danima.

Nikada ne ostavljajte svog ljubimca samog u automobilu! Zimi automobil vrlo brzo dostigne temperaturu prosečnog frižidera i lako može doći do smrzavanja.

Bilo da imate psa ili mačku, obezbedite im toplo mesto za dremku i spavanje. Neke rase će uživati u blizini radijatora i drugih izvora toplote, ali svakako je potrebno obezbediti im i neki pokrivač ili toplo ćebence.

Pomozite uličnim životinjama

Ako imate mogućnost, setite se uličnih životinja u zimskom periodu i pustite ih makar u ulaz zgrade ili u garažu. Ukoliko želite, možete im napraviti i kućicu napolju. Pomozite im da ne spavaju na hladnim pločicama ili betonu…

Vodite računa kada palite svoj automobil po hladnom vremenu. Mačke koje žive na ulici često se zavlače ispod haube, što prilikom startovanja motora može dovesti i do smrti životinje. Pre ulaska u automobil uvek kucnite po haubi ili nogom udarite u točak, kako biste maci signalizirali da se skloni.