B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Čak i u vašem dvorištu vrebaju komarci

autor: Gomex | 07.05.2020
Čak i u vašem dvorištu vrebaju komarci

Dolaskom proleća i toplih sunčanih dana, počela je i sezona sedenja na otvorenom - na terasi, u bašti ili dvorištu. Iskoristite svaku priliku za uživanje, jer insekata srećom još uvek nema u tolikoj meri.

Prvi komarci se obično pojavljuju sredinom aprila, najviše ih je u julu, dok u septembru polako nestaju. Osim njih, tu su i krpelji i zolje, čiji ujedi su iritantni, a mogu da izazovu i teže alergijske reakcije.

Ujedi insekata mogu biti vrlo neprijatni

Ubodi ili ujedi insekata uglavnom prolaze nezapaženo, mada nisu retke ni alergijske i druge neprijatne reakcije na koži. Alergija na ubod insekata može da se javi i kod osoba koje nemaju atopijsku konstituciju, odnosno nisu skloni alergijama. Na našem podneblju najčešće su alergijske reakcije na ubod pčele, ose, stršljena i bumbara, čiji ubodi mogu biti veoma opasni, pogotovo u predelu glave i vrata. Deca su najosetljivija na ubode komaraca, pa se kod njih često javljaju izraženiji otoci i crvenila. Naročito lako otiču očni kapci i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Svrab je veoma izražen, a manja deca često raščešu kožu, tako da postoji i opasnost da je inficiraju.

Razvoj insekticida

Počeci zaštite od štetnih insekata datiraju još iz 17-og veka, kada je nikotin bio glavno sredstvo za odbranu. U osamnaestom i devetnaestom veku najviše su se koristila naftna ulja i naftalin. Krajem 19-og i početkom 20-og veka počinju da se koriste neorganska jedinjenja na bazi fluorida, a zatim olovo-arsenat. Kasniji razvoj insekticida usko je vezan za brojna otkrića u hemiji i nagli industrijski razvoj u pojedinim zemljama kao što su Nemačka, Engleska i SAD. 

Ugljen-dioksid koji izdišemo, hemijski sastav znoja i toplina našeg tela – za komarce su prosto neodoljivi. Privući će ih i odeća jarkih boja, a posebno vole trudnice i krupnije ljude koji ispuštaju više ugljen-dioksida. Ubod komarca je neugodan, jer obično izaziva otok i svrab. To je tegoba koju možemo rešiti hladnom oblogom ili posebnom kremom za ublažavanje uboda insekata.

Insekti su najbrojnija i najraznovrsnija grupa zglavkara, a najbrojniji su i u odnosu na sve životinjske vrste na zemlji. Postoji oko 1.100.000 poznatih vrsta i mnogo više nepoznatih, a zbog njihove brojnosti u zoologiji postoji posebna nauka - entomologija.