B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Blender kao izvor zdravih navika

autor: Gomex | 19.05.2022
Blender kao izvor zdravih navika

Smuti je napitak koji se priprema jednostavno i za svega nekoliko minuta, ali je veoma ukusan i može biti super zdrava užina ili obrok koja će vam pomoći da zadovoljite preporučene dnevne unose važnih hranljivih namirnica poput voća i povrća.

Da biste napravili napitak koji je ukusan, zdrav, ali i privlačan vašem oku, potrebno je da obratite pažnju na sastojke, kao i njihove proporcije. Kada pripremate smuti, imajte u vidu i vaše zdravstveno stanje. Ako vodite računa o sadržaju šećera, odnos voća i povrća koje ćete koristiti je veoma važan. U tom slučaju, potrudite se da koristite više povrća… Ako pazite na liniju, izbegavajte visokokalorične namirnice poput mlečnih proizvoda sa visokim procentom masti ili raznih putera od orašastih plodova.

Tečnost je ključni sastojak smutija

Dodavanjem previše tečnosti dobićete smuti koji je redak, dok sa premalo tečnosti imate gust napitak koji ne može da se pije pomoću slamčice… Kako biste dobili smuti željene konzistencije, imajte u vidu i sadržaj vode u voću i povrću koje koristite. U slučaju da koristite voće bogato vodom poput jagoda, lubenice, ananasa, bobičastog voća, dinje i povrće kao što je krastavac - verovatno ćete dodati samo malu količinu tečnosti. Ukoliko niste sigurni koliko je tečnosti optimalno za vašu mešavinu sastojaka, dodajte je postepeno u blender. Kao tečna baza može vam poslužiti: kravlje mleko, grčki jogurt, sojino mleko, bademovo mleko (ili mleko od drugih orašastih plodova), ovseno mleko…

Bezbroj je kombinacija, stavite vaše željene sastojke u blender, kratko izmiksajte i uživajte u napitku

Bez obzira da li želite samo da povećate dnevni unos proteina ili da obnovite energiju i zadovoljite potrebe vašeg organizma nakon treninga, neki od sastojaka mogu vam pomoći da vaš smuti obogatite proteinima na prirodan način i bez veštačkih dodataka. Tu spadaju: grčki jogurt, puter od orašastih plodova, orašasti plodovi (badem, lešnik, orah, indijski orah, pistaći).

Voće i povrće će obogatiti vaš smuti ukusom i brojnim zdravstvenim blagodetima - mineralima, vitaminima i biljnim vlaknima (koja sprečavaju zatvor i hrane dobre bakterije u crevima). Možete korisiti sveže ili zamrznuto voće i povrće, koje će zgusnuti i ohladiti dobijeni napitak, a pritom je i pristupačnije od svežeg voća i povrća i može se duže čuvati. 

Kako biste obogatili smuti makronutrijentima i postigli kremastiju strukturu, dodajte malo zdravih masti. Orašasti plodovi, čia semenke, semenke suncokreta, lana, avokado i kokosovo ulje su odlični izvori zdravih mononezasićenih masti koje drže sitost i povoljno deluju na zdravlje srca i krvnih sudova.