B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Balans između hrane i aktivnosti

autor: Gomex | 15.12.2022
Balans između hrane i aktivnosti

Vaš energetski balans je balans kalorija koje unosite putem jela i pića i kalorija koje sagorite tokom fizičke aktivnosti. Ono što jedete i pijete je ulazna energija. Ono što sagorite tokom fizičke aktivnosti je izlazna energija.

Energetski balans

Dakle, matematika je jasna. Ukoliko unosite više energije nego što trošite, doći će do povećanja telesne mase. U obrnutom slučaju, gubićete kilograme. Vaša izlazna i ulazna energija ne moraju da budu jednake svakog dana. Balans koji se održava tokom vremena je ono što vam pomaže da dugoročno zadržite zdravu telesnu težinu. I deci je potrebno da održavaju energetski balans, ali ona rastu i to treba uzeti u obzir… Energetski balans kod dece se ostvaruje kad količina ulazne i izlazne energije podržava prirodan rast bez dobijanja na težini.

Dnevni unos kalorija

Na primer, osobe ženskog pola, starosti od 30 do 50 godina, koje veći deo vremena provode sedeći (bez značajnijih fizičkih napora i aktivnosti) trebalo bi da unose 1800 kalorija dnevno. Ukoliko su umereno aktivne, zadovoljavajući broj kalorija bi bio 2000, dok u slučaju aktivnog načina života ta cifra iznosi 2200 kalorija. Kod muškaraca pomenute starosti (30-50 godina), za sedentarni način života je dovoljno 2200 kalorija. Oni umereno aktvni trebalo bi da unose od 2400 do 2800 kalorija. Fizički aktivnim muškarcima preporučuje se unos 2800 do 3000 kalorija.

Unos samo 150 kalorija više od onoga što sagorite može da dovede do dodatnih 2,2 kilograma u roku od 6 meseci. To je 4,4 kilograma godišnje. Ako ne želite da se to dogodi ili želite da izgubite višak kilograma, možete ili da smanjite ulaznu energiju ili da povećate izaznu energiju. Kombinacija ove dve stvari je najbolji način da ostvarite i održavate zdravu telesnu težinu.

Kako da smanjite unos kalorija

Ako želite da smanjite unos za 150 kalorija dnevno, pijte vodu umesto gaziranih napitaka, naručite malu porciju pomfrita umesto srednje, jedite omlet od belanaca (od tri jajeta) umesto od celih jaja, jedite tunu konzerviranu u vodi umesto one u ulju… Kako biste sagoreli 150 kalorija za samo 30 minuta, šutirajte na koš, hodajte 3 kilometra, radite u dvorištu, vozite bicikl, igrajte sa porodicom ili prijateljima…