B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Aloja za zdravlje i lepotu

autor: Gomex | 05.01.2023
Aloja za zdravlje i lepotu

U prirodi ima mnogo lekovitih biljaka, a aloja vera se smatra za kraljicu među njima, ponajviše zbog sveobuhvatnosti svojih različitih hranljivih sastojaka…

Odakle potiče aloja?

Aloja potiče iz Afrike i obično uspeva u toploj i suvoj klimi. Možete je naći na Bliskom istoku, na ostrvima u Indijskom okeanu, ali i u Dominikanskoj republici i Arizoni u SAD-u… Ona pripada grupi ljiljana i neretko se naziva pustinjskim ljiljanom. Verovali ili ne, aloja se sastoji od 99% vode, što biljci svakako pomaže da preživi paklenu klimu u kojoj opstaje. U prirodi postoji više od 400 vrsta, koje variraju u veličini od 2,5 cm, pa sve do drveća visokog 15 metara. 

Aloja - kraljica lekovitog bilja

Cvetovi aloje mogu se pronaći u različitim bojama - beloj, žutoj, narandžastoj i crvenoj. Aloja je zapravo jedan od najpopularnijih ukusa i može se osetiti u pićima i u aloe vera sokovima. Japanci je čak jedu uz jogurt... Postoje i tvrdnje da konzumacija pomaže u održavanju lepote, a u prilog tome govori i priča o kraljici Egipta, Kleopatri, koja je konstantno vodila računa o svom izgledu. Drevni spisi koji datiraju iz 1550. godine p.n.e. dokazuju da je egipatska kraljica koristila biljni gel u svojim tretmanima... Taj gel, napravljen od aloje, nanosila je na svoje telo kako bi njena koža bila uvek meka.

Radi se o biljci o kojoj postoje zapisi još na sumerskim glinenim tablicama iz 2200. godine pre nove ere. Ova čudesna biljka je kroz istoriju hvaljena zbog umirujućih, rashlađujućih i hidratizirajućih sposobnosti.

U staroj Grčkoj se verovalo da nanošenje ove biljke na teme glave leči ćelavost. To je jedan od razloga zašto se danas aloja vera koristi u mnogim preparatima za kosu. Takođe, Grci su verovali da, pored problema sa ćelavošću, rešava i nesanicu…