B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Zdravo posuđe za zdravu hranu

autor: Petra Sljuka | 15.08.2019
Zdravo posuđe za zdravu hranu

Za pripremanje hrane treba koristiti odgovarajući pribor i posuđe. Tu se ne misli samo na veličinu, oblik i zapreminu, već i materijal od kog je to posuđe napravljeno, jer upravo to može uticati na njen ukus i naše zdravlje.

Danas se kuhinjsko posuđe često pravi i od materijala koji su vrlo reaktivni, odnosno ispuštaju toksine pravo u hranu koja se u njima priprema. Na to najčešće utiče temperatura, jer vruća hrana reaguje brže nego hladna. Ali i neke namirnice su reaktivnije od drugih. Zbog toga je izuzetno važno informisati se o sastavu posuđa i izabrati kvalitetno, da bismo sačuvali zdravlje i poboljšali ukus pripremljene hrane.

Koje je posuđe najzdravije?

Vatrostalno posuđe za kuvanje, pečenje i serviranje hrane je pametna i jeftinija investicija. Nije toksično i potpuno je bezbedno. Može da podnese visoke temperature ali ne podnosi nagle promene temperature. Vodite o računa o tome, kada izvadite hranu serviranu u vatrostalno posuđe iz frižidera i poželite da je zagrejete na ringli ili u rerni.

Visokokvalitetno keramičko posuđe je takođe dobar izbor. Zadržava toplotu i preporučuje se za pečenje hrane. Manje kvalitetno keramičko posuđe može da sadrži premaze u kojima se nalazi olovo ili kadmijum, koji će iscureti u hranu kada se posuđe izgrebe. Zato se dobro raspitajte pre kupovine i birajte kvalitetno keramičko posuđe.

Kuvanje u zemljanom posuđu je takođe zdravo, potpuno netoksično i može trajati večno, naravno, ako se dobro održava. Nije jeftino ali se isplati na duže staze. Nije loše ali ima svoje mane...

Emajlirano posuđe se može dugo koristiti za kuvanje ako se pravilno koristi i održava. Kod nas se često može naći posuđe koje je presvučeno jeftinim tankim emajlom, koji se brzo haba i na posuđu se prave fleke. Takav emajl može popucati i metal ispod emajliranog sloja će reagovati kada dođe u dodir sa hranom. Zato oštećene šerpe bacite jer kuvanje u njima nije bezbedno.

Posuđe od nerđajućeg čelika (rostfraj ili inoks) treba da bude izrađeno od plemenitog čelika Cr/Ni 18/10 – oznaka za debljinu čeličnog lima i kapsule dna posude. Dobro provodi toplotu, ne reaguje sa kiselinama i bazama iz namirnice. Međutim, sa ovim posuđem vodite računa, i mala ogrebotina može jelu dati “metalan ukus”. Kvalitetno posuđe od nerđajućeg čelika je pametan izbor, trajaće vam dugo ukoliko vodite računa o njemu.

Posuđe od bakra dobro sprovodi temperaturu, ravnomerno je raspoređuje, brzo se zagreva i hladi. Presvučeno je slojem drugog metala, jer bakar brzo reaguje u dodiru s drugim namirnicama a velike količine ovog metala u organizmu mogu prouzrokovati zdravstvene probleme. Ukoliko sloj puca ili se ljušti, bakar će se rastvoriti u hrani i više neće biti bezbedan za upotrebu.

Izbegavajte teflonsko posuđe jer je izrađeno od lakog materijala (najpopularniji su aluminijumski tiganji), koji su sa unutrašnje strane posuđa presvučeni teflonskom masom. Postojan je do 300 C, na višoj temperaturi može doći do pucanja teflonskog sloja. Takođe, lako se grebe i prilikom pripremanja hrane treba koristiti isključivo pribor od drveta ili plastike kako se ne bi oštetio sloj. Ako dođe do toga, posuđe ne treba više koristiti za pripremanje hrane jer nije bezbedno.

Aluminijum je toksičan metal. Nikako se ne preporučuje pečenje u aluminijumskoj foliji, jer ona pod uticajem visokih temperatura ispušta toksične supstance pravo u hranu. Alu-folije ne prepuštaju svetlost, pa su pogodne za pakovanje namirnica koje su osetljive na nju. Međutim, pojedina istraživanja su pokazala da aluminijum ipak prelazi u namirnice koje se direktno oblažu i duže čuvaju, naročito ako su kisele.