B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Sremuš, ukusni mali zeleni čistač otrova!

autor: Petra Sljuka | 07.03.2019
Sremuš, ukusni mali zeleni čistač otrova!

Sremuš (lat. Allium ursinum) je jedan od prvih vesnika proleća i naziva se kraljem jestivog samoniklog bilja i “ubicom otrova”. Zovu ga još i medveđi luk, jer postoji verovanje da medved nakon buđenja iz zimskog sna odmah kreće u potragu za njim, kako bi očistio organizam i povratio snagu.

Sremuš kao prirodni antibiotik

Sremuš je prirodni antibiotik koji u svežem stanju efikasno uništava bakterije, gljivice i viruse. Takođe snižava krvni pristisak i holesterol, sprečava pojavu ateroskleroze, povećava elastičnost krvnih sudova i samim tim povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Smatra se da pomaže u otklanjanju glavobolje i nesanice, smiruje kašalj i ubrzava zarastanje rana. Posebno je efikasan kod lečenja viralnih infekcija gornjih disajnih puteva zbog sposobnosti da očisti sluz iz pluća. Osim toga, sremuš je efikasan lek protiv umora, nedostatka energije, anemije i mnogih drugih prolećnih tegoba. Jača imunitet i usporava proces starenja organizma.

Listovi sremuša podsećaju na otrovni đurđevak, čemeriku i mrazovac, ali kad se protrljaju imaju prepoznatljiv miris belog luka. Beru se od marta do maja, pre cvetanja, kada su najprijatnijeg ukusa. Za jelo se koriste sveži listovi ove lekovite biljke u obliku salate, ali i za pripremu različitih jela kao što su variva, pite, čorbe, proje... Sušenje sremuša nije preporučljivo jer se dragoceni alicin raspada pa mu samim tim opada lekovitost.

Mnogi su pokušali da kultivišu sremuš, ali na svu sreću, nisu u tome uspeli, jer da jesu, verovatno bi osim dragocenih materija u njegovom sastavu bilo i obilja hemijskih dodataka. Dakle, ova biljka je posebna po tome što je prirodna, naročito ako se bere daleko od puteva, fabrika i drugih izvora zagađenja, najbolje na planinama. Iako ima sličan miris i ukus kao beli luk, za razliku od svog rođaka, sremuš ispušta aromu samo dok se jede, ne ostavlja neprijatan zadah i ne predstavlja opterećenje za digestivni sistem.

Dani sremuša

Meštani povlenskog sela Donji Taor, u okolini Valjeva, u čijem se ataru nalazi izuzetna prirodna atrakcija, Taorska vrela, osnovali su udruženje „Zaštita prirode Donji Taor“ i pokrenuli turističku manifestaciju - Dani sremuša, zasnovanu na vrednostima ove zdrave samonikle biljke i njenom izobilju na Povlenu. Ova manifestacija se održava u maju kada je sremuš na obroncima okolnih brda najizdašniji. Udruženje Donji Taor se pored zaštite Taorskih vrela bavi i obnavljanjem vodenica koje su karakteristične za ovaj kraj.

U okviru sremušijade održava se takmičenje u spremanju jela od sremuša, izložba likovnih radova učenika povlenskih osnovnih škola, izložba o trećoj Povlenskoj sremušijadi i dodela nagrada najboljim kuvarima i učesnicima likovnog konkursa.