Riba je izuzetno korisna za organizam ali, nažalost, nedovoljno zastupljena na našoj trpezi. Treba je konzumirati najmanje dva puta nedeljno, jer je odličan izvor biološki vrednih proteina, liposolubilnih vitamina i minerala i spada u lako svarljive namirnice. Najnovija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ribe može da smanji rizik od infarkta za čak 50%.
Prema poreklu riba može biti morska i slatkovodna. Posebna grupa su morski plodovi. Sve vrste sadrže omega-3 masne kiseline u izvesnoj količini, ali ih najviše ima u masnim morskim ribama, kao što su: tuna, losos, skuša, haringa, sardina, oslić. Omega-3 masne kiseline smanjuju nivo holesterola i triglicerida u krvi, snižavaju krvni pritisak, razređuju krv i smanjuju rizik od tromboze. Dve najvažnije, DHA (dokozaheksanoična kiselina) i EPA (eikozapentanoična kiselina), su usko povezane sa dobrim radom i zdravljem srca, s prevencijom astme, depresije, psorijaze i reumatoidnog artritisa. Švedski naučnici su dokazali da unos umerenih količina masne ribe povoljno deluju na urogenitalni sistem muškarca i smanjuju rizik od raka prostate. Plodovi mora imaju veći sadržaj masti i holesterola, ali i veći sadržaj proteina.
Riba je odličan izvor i vitamina B grupe, koji imaju ulogu u oslobađanju energije iz ugljenih hidrata, u održavanju opšteg zdravlja, imuniteta i centralnog nervnog sistema, ulogu u produkciji zdravih krvnih zrnaca i još mnogo drugih. Skuša i sardine su dobar izvor gvožđa, čiji nedostatak dovodi do anemije. Glavni izvori vitamina D su losos i skuša, dok ljuskari sadrže najviše bakra, cinka, i antikancerogeni mineral selen.
Riba je proteinska hrana i ne utiče na nivo šećera u krvi, stoga se preporučuje dijabetičarima.
U ishrani se najviše preporučuje sveža i smrznuta riba. Smrznuta je nutritivno sličnog kvaliteta kao i sveža, ali obično manje ukusna. Najbolje se priprema kuvanjem, pečenjem u zatvorenom sistemu, bez dodatka masnoće. Za gurmane, odličnog je ukusa i riba sa roštilja. Pri serviranju, treba je poprskati limunovim sokom i poslužiti uz svež peršunov ili celerov list, jer sadržaj vitamina C pomaže apsorpciji gvožđa iz ribe.
Riba je relativno skupa namirnica, posebno tuna, kojoj je cena znatno porasla u poslednjih nekoliko godina. Zbog velike potražnje i preteranog izlovljavanja preti joj izumiranje.
Sardine su odličan i jeftin izbor. Zbog malih dimenzija i kratkog životnog veka, ova riba upija vrlo malu količinu štetnih materija, žive i hemikalija. Najbolje ih je jesti konzervisane u vodi ili paradajz sosu, a ne u suncokretovom ulju.