Psorijaza je hronično oboljenje. Manifestuje se crvenim pločicama na koži, koje su različite veličine i prekrivene debljim, beličastim ljuspicama.
U pitanju je upalni proces, praćen svrabom, koji se može javiti na celoj površini kože, ali najčešće su zahvaćeni laktovi, kolena, koža glave, leđa i uši. Kod oko 20% obolelih, nakon promena na koži se javljaju i tegobe u zglobovima.
Zašto se to dešava? Kod psorijaze imunološki sistem greškom navodi organizam da stvara višak kožnih ćelija koje se talože i formiraju navedena zadebljanja na koži. Tokom meseca, kod zdravih osoba, površinski sloj kože se ljušti i ustupa mesto novim ćelijama. Kod osoba sa psorijazom, novi površinski sloj kože izrasta tako brzo da telo nema vremena da odbaci stare ćelije, koje se usled toga talože u više slojeva.
Na pojavu ovog poremećaja utiče oslabljen imunološki sistem, stres, gojaznost, nagle klimatske promene, ishrana, pesticidi, pušenje, alkohol i hormonalne promene.
Za psorijazu ne postoji lek, ali se može držati pod kontrolom. Postoje mnogi slučajevi pozitivnih reakcija i smanjenja tegoba, pa čak i povlačenja bolesti uz primenu terapije i nakon određenih promena u načinu ishrane.
Čišćenje organizma, a naročito jetre, predstavlja jedan od najvažnijih koraka u lečenju svih kožnih bolesti. Ishrana za vreme detoksikacije treba da se bazira na prirodnim namirnicama, s minimalnom termičkom obradom. Najbolje je detoksikovati organizam pred zimsku sezonu i u rano proleće.
Šta jesti: losos i druge vrste masne ribe (zdrave omega-3 masti), paradajz, šargarepu i drugo povrće bogato beta-karotenom (bundeva, batat, dinja, kajsija, mango), koristiti kurkumu (začin), limunov sok-limunadu, ovas, proso, brazilski orah...
Izbegavati: proizvode koji sadrže gluten (pre svega pšenicu, raž i ječam), jer uzrokuju upalne reakcije, smanjiti unos kravljeg mleka i mlečnih proizvoda (prednost dati fermentisanim – jogurt, kefir, kiselo mleko), izbaciti masno meso iz ishrane, jer pogoršava upalu, kao i alkohol i šećer.
Opsežna ispitivanja su pokazala da osobama sa psorijazom često nedostaje vitamin D. Taj vitamin se najčešće nalazi u sledećim namirnicama: riblje ulje, žumance (najviše), zatim losos, tunjevina i mleko. Vitamin D se stvara i u koži, izlaganjem suncu.
Takođe, zabeleženo je i da pojedini oboleli od psorijaze imaju značajan deficit folne kiseline, te je preporučljivo da se ovaj vitamin unosi u organizam ishranom, jer se tako najbolje iskorištava. Izvor su zeleno lisnato povrće (npr. kelj, prokelj, zelena salata), brokoli, mahunarke, integralne žitarice...
Kvalitetna i zdrava ishrana je preduslov za zdrav život. Takođe je i preventiva mnogim obolenjima. Uz odgovarajuću terapiju i pravilnu ishranu, takođe je moguće ublažiti tegobe koje sa sobom nosi psorijaza.