B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Prolećni zeleniš osvežava i leči umor!

autor: Petra Sljuka | 21.03.2019
Prolećni zeleniš osvežava i leči umor!

Pravilna ishrana je najbolji saveznik protiv prolećnog umora. Ne oklevajte, navalite na zeleniš, jer rano zeleno povrće je najzdravije i odlično za čišćenje organizma.

ZELENA SALATA - Treba ju jesti svakodnevno jer podstiče detoksikaciju, poboljšava varenje i pomaže u borbi protiv kilograma. Postoji više vrsta zelene salate – puterica, kristalka, rimska salata, endivija, radič, rukola, matovilac... Najkorisnija je sveže ubrana jer stajanjem gubi vitamine i minerale. Posebno je bogata folnom kiselinom i vitaminima A i K – samo nekoliko listova dnevno može obezbediti dnevne potrebe ovih liposolubilnih vitamina.

SPANAĆ - Odličan je za zdravlje srca i krvnih sudova, ima ulogu u čišćenju organizma i štiti od karcinoma. Bogat je dijetetskim vlaknima i vitaminom C. Vitamin K je prisutan u ogromnim količinama u spanaću, kao i u ostalom zelenom lisnatom povrću, Ima važne ulogu u organizmu, a jedna od njih je i zgrušavanje krvi. Zbog toga se ne preporučuje osobama koje koriste lekove protiv zgrušavanja krvi, da ne bi došlo do interakcije. Takođe, zbog znatne količine oksalata u ovom povrću, ne preporučuje se osobama s bubrežnim problemima.

BLITVA - Ima mnogo veće listove od spanaća i veliku beli lisnu dršku (koja je jestiva), ali i malo jači ukus od spanaća. Predstavlja savršeni diuretik, popravlja krvnu sliku i ima ulogu u podizanju imuniteta. Idealna je namirnica za redukcionu dijetu. Bogata je mineralima magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i manganom, i sadrži vitamin A, C i K.

ZELJE - Zelje je samonikla zelena lisnata biljka, duguljastih i špicastih listova. Izuzetno je dobra za varenje i čišćenje organizma od toksina. Bogata je vitaminima A, C i K, magnezijumom, gvožđem, kalijumom i kalcijumom.

MLADI LUK - Mladi luk je prirodni antibiotik, uništava štetne bakterije u usnoj duplji i crevima. Odličan je za osobe koje žele da smršaju i očiste organizam. Izuzetno je bogat minerlima: kalijumom, kalcijumom i fosforom, kao i vitaminima B grupe i vitaminom C. Dobar je borac protiv raka, čuva kardiovaskularni sistem i reguliše rad štitne žlezde.

KOPRIVA - Zeleni listovi koprive popravljaju krvnu sliku, odličan su diuretik, koriste se za lečenje anemije, kod oboljenja žuči i jetre. Obiluju kalcijumom, magnezijumom, cinkom, manganom, bakrom i vitaminima C i K.

ROTKVICE - Ovo ljutkasto povrće sadrži velike količina vitamina C. Da biste zadovoljili dnevne potrebe za ovim vitaminom potrebno vam je samo nekoliko rotkvica dnevno. Sveže rotkvice ubrzavaju varenje, štite organizam od prehlade i gripa jačajući imunitet, odlične su protiv upale žučne kese, posebno sok od rotkvica.

Naučnici su otkrili da prehrana bogata zelenim povrćem povećava naš imunološki sistem, pogotovo suzbijanjem kancerogenih bolesti (sadrži antikancerogene spojeve kao što su lutein i sinigrin). Zeleno povrće ima malu kalorijsku vrednost - u proseku 100 grama povrća sadrži otprilike od 25-40 kcal. Uzimanjem zelenog povrća (sirovo ili kuvano, ili salate) smanjujemo potrebu za unosom ostale hrane do 30%, te svojim sadržajem balastnih supstanci (pogotovo karfiol) daje nam na duže vreme osećaj sitosti - što uveliko pomaže smanjenju telesne težine. Dodatno stimuliše enzime koji se aktiviraju tokom varenja (podstiču metabolizam ugljenih hidrata i belančevina), te se na taj način aktivira rad ćelija i deluje podmlađujuće.