B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

 • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

 • GOMEX Facebook

  GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Prirodni antibiotici koji su dostupni svima!

autor: Petra Sljuka | 13.09.2018
Prirodni antibiotici koji su dostupni svima!

Zaboravili smo da priroda vodi računa o nama, i da nam daje prirodne namirnice, biljke, koje su moćni prirodni antibiotici. Takve biljke imaju snažna antibiotska svojstva i odlični su saveznici u borbi s raznim infekcijama. Na prvom mestu je definitivno dobro poznati beli luk. Jedan je od najjačih i najsloženijih prirodnih antibiotika širokog spektra. Ubija čak i najotpornije bakterije. Efikasan je i u lečenju crevnih parazita i kandide.

Poznati naučnik Luj Paster je 1858.godine primetio da bakterije umiru kada se izlože delovanju belog luka. Godine 1944. Čester Kavalito je izolovao iz belog luka delotvoran antibiotik – alicin. Ali alicin je kratkog veka i mora se uzimati u svom prirodnom pakovanju – kao sirovi češanj belog luka. Ukoliko se svakodnevno konzumira, ova namirnica smanjuje rizik od pojave malignih bolesti.

Osim belog luka, prirodni antibiotici su i:

 • Brusnica takođe ima antibakterijska i diuretička svojstva, pa se preporučuje kao lek protiv mokraćnih infekcija i protiv dosadne ešerihije koli.
 • Domaći med od proverenog proizvođača takođe treba svakodnevno koristiti jer je poznat po svojim lekovitim svojstvima, i odličan je u borbi protiv infekcija. Ukoliko vas boli grlo, uzmite kašičicu meda, rastopite je u ustima i zalijte toplom vodom. Ako volite slađi čaj, umesto šećera, stavite kašičicu meda.
 • Đumbir je, takođe, dobro poznati prirodni antibiotik. Osim toga, efektivno smanjuje mučninu i reguliše šećer u krvi.
 • Ehinacea takođe deluje protivupalno i antimikrobno. Uspešno zaustavlja delovanje bakterija i virusa, sanira upale i jača imunitet.
 • Origano, koji često koristimo u ishrani, je odličan antioksidans i neprijatelj bakterija, virusa i gljivica. Jača imuni sistem i smanjuje upalu u organizmu. Divlji origano (ulje, čaj, začin) se često preporučuje kod gljivičnih i malignih bolesti.
 • Pelin je dobro poznata gorka lekovita biljka. Odlično je sredstvo za jačanje imuniteta: čisti krv, creva, bubrege i mokraćne kanale. Upotrebljava se protiv bolesti želudca, reguliše loše varenje, suzbija infekcije i bolove u grlu.

 

Još neke namirnice s antibakterijskim delovanjem su: bosiljak, bobičasto voće, kupus, šargarepa, slatki krompir, indijski orah, celer, čili ili ljuta paprika, crni luk, vlašac, kokos, mirođija, kim, ren, limun, narandža, žalfija, jogurt, masline…

Otkrićem penicilina nastupilo je novo doba medicine - doba lekova. Antibiotici na recept su pomogli ljudima da se izleče od lakših i težih bolesti. Međutim, ovi lekovi često mogu ostaviti i neželjene posledice po zdravlje, posebno ako se koriste često i dugotrajno. Ponekad mogu napraviti više štete nego koristi. Najčešća neželjena dejstva antiobiotika su digestivni problemi i prekomerno razmnožavanje gljivice kandide, jer pored loših, antibiotici uništavaju i dobre bakterije, koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma.