B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Plavi patlidžan čuvar vašeg srca

autor: Petra Sljuka | 06.06.2019
Plavi patlidžan čuvar vašeg srca

Ovo ljubičasto povrće je nezaobilazan sastojak u specijalitetima iz celog sveta. Postao je neizostavan deo italijanske, grčke, turske i francuske kuhinje a poreklom je iz Indije.

Plavi patlidžan sadrži malo kalorija, ima niski glikemijski indeks i reguliše nivo glukoze. Ne sadrži značajne količine vitamina i minerala, ali je zato dobar izvor biljnih vlakana, posebno je bogat celulozom, koja podstiče rad digestivnih organa, i pektinom, koji snižava nivo holesterola. Plavi patlidžan sadrži sastojke koje su značajne za zdravlje kardiovaskularnog sistema, odličan je za osobe koje žele da odstrane višak masnoća, vode i štetnih materija iz organizma. Obiluje antioksidansima, koje štite ćelije od dejstva slobodnih radikala i sprečavaju maligne bolesti. Preporučuje se dijabetičarima jer reguliše nivo šećera u krvi. Plavi patlidžan ublažava i probleme sa anemijom jer sadrži gvožđe, mineral koji podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Plavi patlidžan ima specifičan gorak ukus. Iako sadrži masti i ugljene hidrate u maloj količini, ovo povrće je kao sunđer – upija četiri puta više masti nego pomfrit. Zbog tog vodite računa o tome kako ga pripremate – izbegavajte prženje ukoliko želite da smršate. Gorak ukus možete ublažiti ukoliko plod operete, isečete na kolutove, posolite sa obe strane i ostavite da odstoji bar 15 minuta. Zatim isperite višak soli i prosušite kriške papirnim ubrusom ili krpom. Ukoliko ste ljubitelj punjenog patlidžana, prvo ga prepolovite i skuvajte nekoliko minuta u slanoj vodi da bi izgubio gorkost. Ukoliko niste jeli baba ganuš, obavezno ga probajte. U pitanju je bliskoistočni namaz od pasiranog pečenog patlidžana sa usitnjenim belim lukom, pastom od susama, limunovim sokom i maslinovim uljem. Blago ga začinite i poslužite uz integralni tostirani hleb.

Omiljeno mediteransko povrće se odlično kombinuje sa ostalim povrćem, mesom i žitaricama. Veoma je zahvalan za pripremu, može da se kuva, prži, dinsta i peče u rerni. Prilikom kupovine birajte čvrste plodove, intenzivne tamnoljubičaste boje, bez oštećenja I tamnih mrlja. Ukoliko znate da plavi patlidžan nije tetiran, ne skidajte mu ljubičastu kožicu jer je bogata antocijaninom, ljubičastim pigmentom, koji je višestruko koristan za naš organizam.