B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pečurke - nepravedno zapostavljena hrana

autor: Petra Sljuka | 27.09.2018
Pečurke - nepravedno zapostavljena hrana

Pečurke su pravi čuvari zdravlja. Koristimo ih i pripremamo kao povrće, ali one ne spadaju čak ni u biljke. To su ustvari organizmi bez hlorofila (hlorofil je karakterističan za biljke) i zbog toga nisu u stanju da same stvaraju hranljive materije i ne mogu da žive samostalno.

Pečurke žive kao saprofiti (koji uzimaju gotovu hranu iz trulih materija u tlu) ili paraziti (koji crpe hranu iz živih biljaka). Pečurke mogu biti nekultivisane (ili samonikle), koje rastu u prirodi, na šumskim proplancima, livadama... i kultivisane, odnosno pečurke koje se uzgajaju u zaštićenim prostorima.

Što se tiče nutritivnog sastava, pečurke obiluju proteinima i odlična su zamena za meso. Zato se često zovu i “šumskim mesom”. Sadrže vitamine i minerale i imaju snažno antikancerogeno dejstvo. Odlični su borci protiv kancera. Od mineralnih materija najviše sadrže selen, zatim bakar, fosfor, kalijum, cink, mangan, magnezijum, gvožđe… Sjajan su izvor vitamina B grupe, jedino im nedostaje vitamin B12.

Takođe, pečurke su dobar izvor vlakana a sadrže malo masti i ugljenih hidrata. Zahvaljujući tome, podstiču snižavanje nivoa lošeg holsterola u krvi I sprečavaju kardiovaskularna oboljenja. Pečurke se preporučuju I u ishrani dijabetičara jer regulišu nivo šećera u krvi. Deluju i kao prirodni antibiotik I suzbijaju razne infekcije. Odlični su borci i protiv osteoporoze jer sadrže visok procenat kalcijuma, koji je ključan za zdravlje kostiju i zglobova.

Sveže pečurke sadrže najviše vode. Sušene pečurke treba potopiti u toplu vodu pre upotrebe i pustiti da odstoje pa koristiti zajedno sa vodom u kojoj su stajale. Lekovita svojstva pojedinih pečuraka su odavno poznata na Dalekom istoku, ali nažalost kod nas se nedovoljno primenjuju u svrhu prevencije ili lečenja.

Napomena: Ukoliko niste odličan poznavalac, ne berite sami šumske pečurke. Lako se može pogrešiti i mogu biti veoma opasne po zdravlje, ukoliko uberete neku od otrovnih vrsta.

JESTIVE PEČURKE su:

ŠAMPINJONI, nama najpoznatiji, se mogu naći tokom cele godine u supermarketima ili na pijacama. Smeđa sorta šampinjona se zove krimini, dok velike krupne su portobelo.

BUKOVAČE su krupne pečurke sa kapicom u obliku lepeze. Imaju nežnu teksturu, u prirodi rastu u grupama, često na mrtvom drvetu. Drevni kineski lekari su koristili bukovače za ublažavanje bolova i relaksaciju mišića, kod ukočenosti ekstremiteta i tetiva, i protiv loše cirkulacije. 

LISIČARKE imaju specifičnu žutu ili narandžastu boju i karakterističan ukus. Poznate su kao dobar izvor vitamina D, koji se u organizmu aktivira pod dejstvom sunčevih zraka. Odličan je izvor beta-karotena, zbog toga su je u zemljama Dalekog istoka koristili za lečenje upale očiju, noćnog slepila i suve kože. 

VRGANJI su pravi šampioni ukusa. Poznati su kao najkvalitetnije pečurke i veoma su cenjeni širom sveta, posebno u Evropi. Sadrže visokokvalitetne proteine, pa se preporučuju vegetarijancima i veganima, i obiluju vitaminima i mineralima. 

ŠITAKE su postale veoma popularne zbog svog lekovitog dejstva. Dolaze nam sa istoka i nakon šampinjona su najviše uzgajane pečurke na svetu. 

REIŠI pečurke se u svetu koriste kao zvanično sredstvo u borbi protiv zloćudnih tumora. U Kini su poznate kao “pečurke dugovečnosti”.  

TARTUFI su najskuplje pečurke jer rastu pod zemljom i teško ih je naći. Postoje beli i crni. 

MAITAKE ili “gljive koje plešu” imaju slična lekovita dejstva kao i ostale pečurke. Primenjuju se i kao pomoćno sredstvo u lečenju HIV infekcije.