B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Njeno veličanstvo – Čokolada

autor: Petra Sljuka | 09.01.2020
Njeno veličanstvo – Čokolada

Čokolada zauzima ubedljivo prvo mesto među poslasticama i može da bude izuzetno zdrava namirnica, ukoliko sadrži odgovarajuće sastojke... Ovo se pre svega odnosi na crnu čokoladu, koja je riznica antioksidansa.

Kako se dobija kakao?

Najvažniji i najkvalitetniji sastojak čokolade je kakao, koji se dobija sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac.

Kakaovac je zimzeleno drvo koje raste u tropskim krajevima. Drvo je dobilo svoje latinsko ime -THEOBROMA CACAO - od švedskog biologa, Karla Linea. „Theobroma” na latinskom znači hrana za bogove, dok se „cacao“ odnosi na starosedelačku reč za biljku. Cvetovi kakaovca su crvenkasti ili žuti, dok mahuna (plod) sadrži 20 do 30 semenki, odnosno zrna, koja su prilično mekana i blede boje. Crvenkasto braon boju dobijaju tokom sušenja. Izuzetak je retka sorta belog kakaoa, kod koje semena ostaju bela.

Postoji više vrsta kakao zrna, a najviše su zastupljeni „criollo” i „forastero”. Criollo tip je kvalitetniji i manje od 15% svetske proizvodnje čokolade koristi tu vrstu. Forastero tip je nešto nižeg kvaliteta i predstavlja osnovu za najveći deo svetske proizvodnje čokolade. Kakao prah za čokoladu se dobija prženjem kakao zrna i njegovim mlevenjem. 

Kada kupujete čokoladu, vodite računa o boji i sadržaju, odnosno procentu kakaoa. Što je čokolada tamnija, a sadržaj kakaoa veći, to je čokolada zdravija. Crne čokolade takođe sadrže šećer, ali u manjoj količini. Ovo ne znači da je možete konzumirati u neograničenim količinama. I crna čokolada je bogata kalorijama, pa je više nego dovoljno pojesti kockicu-dve na dan.

Zašto izabrati crnu čokoladu?

* odličan je izvor antioksidansa (tu spadaju polifenoli, flavenoli, katehini i dr.)

* može poboljšati cirkulaciju i sniziti krvni pritisak 

* sprečava kardiovaskularne probleme, podiže nivo dobrog holesterola 

   i sprečava oksidaciju lošeg

* može smanjiti i insulinsku rezistenciju

* štiti kožu - bioaktivna jedinjenja u crnoj čokoladi su odlična za kožu, štite od 

   sunčevih zraka, poboljšavaju dotok krvi u kožu i povećavaju njenu gustinu i hidrataciju

* poboljšava rad mozga - jača moždane funkcije

* poboljšava raspoloženje - sadrži seratonin, koji deluje protiv deresije i endorfin, 

   koji daje osećaj zadovoljstva

* takođe, crna čokolada je poznata i kao dobar afrodizijak