B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Namirnice koje ne vole frižider

autor: Petra Sljuka | 02.08.2018
Namirnice koje ne vole frižider

HLEB - Ako se čuva u frižideru, hleb će se brzo osušiti. Duže će ostati svež ako se drži u posebnoj posudi za peciva. 

PARADAJZ - Ne treba ga čuvati u frižideru jer može promeniti boju i hladnoća oštećuje njegovu opnu, pa brzo postaje mekan i menja ukus. Slična je situacija i sa namirnicama koje takođe sadrže veću količinu vode, kao što su tikvice i krastavac. Dovoljno ih je čuvati u špajzu na hladnom, nema potrebe da se stavljaju u frižider. 

LUBENICI, koja takođe sadrži veliku količinu vode, najbolje odgovara sobna temperatura. U frižideru gubi hranljiva svojstva. Ista je priča i sa dinjama. Pre upotrebe ih možete kratko staviti u hladnu vodu. Kada ih isečete, morate ih čuvati u frižideru, ali je jasno da ćete najviše koristi od njih imati ako ih pojedete što pre. 

CITRUSI – kao što je limun, koji na niskim temperaturama gubi aromu. Njih je dovoljno čuvati u korpi za voće na sobnoj temperaturi. 

KROMPIR – u frižideru menja ukus, postaje sladak, jer se na niskim temperaturama skrob pretvara u šećer. Idealno se skladišti u tamnim i hladnim mestima sa dobrom ventilacijom. Izbegavajte čuvanje krompira i ostalih namirnica u plastičnim kesama jer zadržavaju vlagu i namirnice se brže kvare. 

CRNI LUK – držite u drvenim gajbicama na tamnom i suvom mestu, i što dalje od krompira, jer izaziva truljenje luka. Slična situacija je i sa belim lukom, ne čuvajte ga u frižideru već na suvom i tamnom mestu. 

JUŽNO VOĆE – kao što su banane, papaje, ananas... U frižideru, zbog niske temperature, kora banane će potamneti. 

AVOKADO – držite ga na sobnoj temperaturi. U frižideru će duže trajati ali može izgubiti ukus. Ukoliko ne možete da pojedete celi, ostatke stavite u činiju, poprskajte limunovim sokom, zatvorite i čuvajte u frižideru najviše jedan dan, jer se brzo kvari kad je isečen. 

MED – Držanje meda u frižideru može dovesti do njegove kristalizacije. Najbolje ga je čuvati u zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi i podalje od direktne sunčeve svetlosti. 

MASLINOVO  ULJE – treba držati na tamnom i hladnom mestu ali nikako i u frižideru. Isto pravilo važi i za većinu biljnih ulja.

Ljudi najčešće greše što svoje frižidere pretrpavaju hranom misleći da će je tako sačuvati, a ne shvataju da na taj način samo ubrzavaju propadanje namirnica. Kada krenete u kupovinu, vodite računa o potrebama vaše porodice, o količini hrane koja vam je potrebna, jer nepotrebnim stajanjem u frižideru, namirnice mogu da izgube hranljive sastojke. Prednost dajte svežim namirnicama i vodite računa o isteku roka trajanja.

NAMIRNICE KOJE VOLE FRIŽIDER: Bobičasto voće (maline, kupine, jagode...) imaju kratak rok trajanja i mogu se čuvati u frižideru dan-dva. Kada je reč o povrću, špargla, boranija, brokoli, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, praziluk, zelena salata, pečurke, spanać - držite ih na hladnom mestu.