B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Moć začinskog bilja

autor: Petra Sljuka | 16.08.2018
Moć začinskog bilja

Zamislite pizzu bez origana, pesto sos bez bosiljka, gulaš ili pasulj bez začinske paprike. Ne samo što će začini poboljšati senzorne karakteristike pripremljenog jela, već će vam sačuvati zdravlje. Ne kaže se džabe “što više začina - manje bolesti”. Ovo je samo kratka lista najkorišćenijih biljnih začina u kuhinji...

ORIGANO - Jedan od najpoznatijih začina, origanum vulgare, najčešće koristimo u pripremi pizze ili sosa za špagete. Često ga zovu i divljim majoranom, jer je usko povezan sa njim, sličnog su mirisa i ukusa i oba spadaju u osnovne začine italijanske kuhinje. Sveži origano je bogatiji od sušenog, deluje kao antiseptik i antibiotik, ima jake antioksidantske moći kojima se bori protiv raznih bolesti. Dobar je izvor vlakana, smanjuje nivo holesterola u krvi, vezuje žučne soli i kancerogene toksine i uklanja ih iz tela. U origanu se nalazi i vitamin C, K, mangan, gvožđe i kalcijum.

PERŠUN - Poreklom je s Me-diterana. Koren i lišće se upotrebljavaju za pripremanje supa, čorbi, potaža, salata, variva, mesa, ribe... Najpoznatije vrste su obični i kovrdžavi peršun. Obični je mirisniji i manje gorak od kovrdžavog. Sveži peršun ima intenzivniji miris i ukus od sušenog. Dobar je izvor vitamina C, obiluje kalcijumom, gvožđem, kalijumom i beta-karotenom. Peršun je odličan u borbi protiv kancera, ateroskleroze, dijabetesa, inflamatornih bolesti, gripa i prehlade. Prirodni je diuretik. Odličan je izvor folne kiseline pa se preporučuje u ishrani trudnica.

BOSILJAK - Svež ili sušen, bosiljak je veoma popularan začin u mediteranskoj kuhinji. Najčešće se koristi u pripremi jela od paradajza. Originalni pesto sos je nezamisliv bez njega. Bosiljak deluje antioksidansno, pa je odličan u prevenciji malignih bolesti. Delotvoran je i u lečenju bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Bosiljak ima i antizapaljenska svojstva, deluje slično kao aspirin i ibuprofen i sprečava prekomerni razvoj bakterija. Smanjuje nivo ukupnog i lošeg holesterola u krvi, a magnezijum iz bosiljka je koristan za kardiovaskularni sistem. Osim toga, sadrži i vitamin C, K, folnu kiselinu, bakar, kalcijum, gvožđe, mangan i omega-3 masne kiseline.

MIROĐIJA - Ovaj začin se takođe često koristi na našim prostorima. Tamnozeleni igličasti listovi mirođije su dostupni sveži i suvi. Upotrebljavaju se kao začin za čorbe, sosove, jela od graška, namaze za sendviče, jela od pečuraka, kuvana mesa, salate, variva, pa čak i peciva. Istraživanja su pokazala da mirođija sadrži sastojke koje inhibiraju tumore i neutrališu štetne slobodne radikale. Esencijalna ulja koja se nalaze u ovom biljnom začinu pomažu u neutralisanju određenih vrsta kancerogena iz duvanskog dima i dima iz roštilja. Takođe, mirođija sprečava razvoj patogenih bakterija. Sadrži biljna vlakna, mangan, gvožđe, magnezijum i odličan je izvor kalcijuma.

VLAŠAC - Potiče iz porodice lukova a gusti cevasti listovi zelene boje se koriste kao začin. Može se gajiti u saksiji. Vlašac poseduje prijatan miris luka, treba ga koristiti u svežem stanju, iseckati što sitnije i dodavati u kuvana jela pred kraj, da ne bi izgubio aromu i hranljive sastojke. Odličan je izvor vitamina C i gvožđa. Jača imuni sistem i krv, reguliše krvni pritisak, pospešuje varenje i blagi je antibiotik – sprečava razvoj bakterija.

PAPRIKA - Jednogodišnja biljka koja je veoma popularna kod nas, a ustvari potiče iz mađarske kuhinje. Začinska sušena paprika (ljuta, slatka, tucana) se dodaje sosovima, salatama, jelima s mesom, paprikašu, čorbama... Daje im lepu crvenu boju i finu aromu. Staro kulinarsko pravilo glasi - nema dobrog jela bez paprike. Osim ukusa, nudi i zaštitu od raznih oboljenja: jača imuni sistem, štiti od malignih bolesti, ubrzava metabolizam, čuva kardiovaskularni sistem i poboljšava cirkulaciju.

Više o začinskom bilju pročitajte na blogu: tastyandhealthy.life