B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Krastavac čini čuda

autor: Petra Sljuka | 18.04.2019
Krastavac čini čuda

Sezona krastavca polako počinje. Ukoliko želite da smršate, ovo povrće je idealno za vas jer sadrži malo kalorija - 100 g sveže oguljenog krastavca sadrži samo 14 kcal. Zbog velike količine vitamina i minerala često se nazivaju i supernamirnicom.

Krastavac kao supernamirnica!

Krastavac spada u najstarije povrtarske kulture. Botanički gledano, krastavac je ustvari voće, jer mu se plod razvija iz tučke cveta. Pripada istoj porodici kao i bundeva, dinja i lubenica. U ishrani se koristi većinom u svežem obliku, u pripremi salata, i kao ukiseljeni krastavac, u zimskom periodu. Kisele krastavce ne bi trebalo da jedemo tokom leta, kada su nam dostupni sveži.

Krastavac sadrži veliku količinu vode pa je dobar diuretik koji eliminiše toksine iz organizma, i poboljšava rad bubrega i žuči. Koristan je i za pravilan rad debelog creva, zbog sadržaja biljnih vlakana. Kalijum iz krastavca je vrlo važan za regulaciju krvnog pritiska, a kafeinska kiselina daje mu antikancerogeno i protivupalno dejstvo. Vitamin C, kojeg ima najviše u kori krastavca, jača imunološkog sistema. U kori se nalaze i brojne pozitivne supstance, pa ako ste ga lično uzgajali i znate da nije prskan, slobodno ga pojedite sa korom. Ukoliko niste sigurni kako je proizveden, bolje ga oljuštite pre konzumacije.

Krastavac se od davnina koristi u narodnoj medicini za ublažavanje opekotina od sunca, uklanja podočnjake i kesice ispod očiju. Odličan su izbor i za svež izgled kože i blistav ten. Ukoliko ste imali burnu noć, nekoliko kriški svežeg krastavca otkloniće simptome mamurluka, mučninu i glavobolju. Sok od krastavca sadrži silicijumsku kiselinu, važnu za održavanje zdravlja mišića, ligamenta, hrskavica, kostiju i kože. U soku se nalaze i materije koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, pa samim tim blokiraju rast i razvoj kanceroznih ćelija, i materije potrebne ćelijama pankreasa da proizvedu insulin.

Steroli iz krastavca utiču na snižavanje nivoa holesterola. Krastavce možete jesti svakodnevno. Međutim, za nekog ova namirnica može da bude blagotvorna, dok nekim osobama i toliko težka da ne mogu da ga svare, posebno njegove semenke.

Krastavac i za lepotu i za zdravlje!

Grickanje krastavca eliminisaće vam bakterije i neprijatan zadah iz usta. Krastavac je osetljiv na toplotu i brzo propada. Možete ga čuvati u frižideru samo nekoliko dana. Uživajte svakodnevno u mešanoj sezonskoj salati. Naseckajte krastavac, paradajz, papriku i crni luk, posolite i prelijte kvalitetnim uljem. Po želji dodajte fetu, mladi sir ili kozji sir i dobićete ukusnu salatu ili čak kompletan obrok. Ukrasite sendviče kolutovima svežeg krastavca.

Napravite čuvenu caciki salatu: narendajte krastavac, posolite i dobro ocedite tečnost. Dodajte usitnjen beli luk, mirođiju, maslinovo ulje a zatim umešajte mileram ili grčki jogurt. Napravite čamčiće od krastavca. Presecite krastavac po dužini, izdubite ga i napunite ga nadevom po želji. Ukrasite ga seckanom mirođijom. Napravite vodu za detoksikaciju. Dodajte kolutiće krastavca i limuna u vodi, i po želji začinite je svežom mentom.