B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Jagode - plodovi ljubavi i dobrog zdravlja

autor: Petra Sljuka | 04.04.2019
Jagode - plodovi ljubavi i dobrog zdravlja

Jagode su najpopularnije bobičasto voće na svetu i jedino voće koje ima semenke sa spoljašne strane. Najslađe i najukusnije su kad im je sezona, od aprila do jula. Postoji više vrsta jagoda, razlikuju se po ukusu i izgledu.

Lako su kvarljive pa ih treba kupovati u manjim količinama. Mogu se čuvati 2-3 dana u frižideru i treba ih prati neposredno pre konzumiranja pod mlazom hladne vode. Alergijske reakcije na ovo voće su prilično česte, naročito među decom. Zato deci mlađoj od godinu dana ne treba davati jagode. Takođe, nekoliko godina unazad, ovo voće se nalazi na vrhu liste najzagađenijeg voća i povrća na američkom tržištu.

Zašto su jagode zdrave?

Jagode su lek za 100 boljki. Sadrže malo kalorija, oko 90% vode, obiluju vitaminima, mineralima, i odličan su izvor antioksidanasa. Smatraju se plodovima ljubavi. Imaju dobar uticaj na mušku plodnost, mogu povećati broj spermatozoida i njihovu pokretljivost. Jagode su odličan izvor vitamina C. Porcija od 150 g zadovoljava dnevne potrebe za ovim vitaminom. Pojedine studije su pokazale da osobe koje svakog dana jedu jagode imaju niži krvni pritisak, normalne lipidne vrednosti u krvi i dobro zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Takođe, jagode poboljšavaju memoriju i koncentraciju. Sadržaj biljnih vlakana u ovom voću reguliše varenje i sprečava zatvor. Osim toga, blagotvorno utiče i na jetru i podstiče lučenje žuči. Ukoliko imate problem sa viškom kilograma obavezno ubacite jagode u vaš jelovnik. Osim niske kalorijske vrednosti, one takođe ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit. Dokazale su se i kao odličan borac protiv najvećeg ženskog neprijatelja – celulita.

Vitamin C i A, koji se nalaze u jagodama, su antioksidanti, koji usporavaju starenje, gubitak elastičnosti tkiva i uništavaju slobodne radikale. Veruje se da je elaginska kiselina, koja se nalazi u ovom voću, efikasna u neutralisanju kancerogenih agenasa i ne uništava se pod dejstvom toplote. Jagode poseduju i svojstva analgetika – odličan su lek protiv glavobolje ili migrene

Dobar su izvor i minerala, posebno kalcijuma i fosfora, koji su značajni za zdrave kosti. Jagode imaju umereni glikemijski indeks, ali u svom sastavu sadrže i biljne pigmente antocijane, koje pospešuju snižavanje šećera u krvi tako što podstiču proizvodnju insulina. Zbog toga oboleli od šećerne bolesti mogu da ih konzumiraju, ali u umerenim količinama.

Kako zamrznuti jagode?

Da biste imali korist od jagoda tokom cele godine, kupujte ih u sezoni i zamrznite. Rasprostite oprano i oceđeno voće u pleh i tako ga stavite u zamrzivač. Potpuno zamrznuto premestite u posudu ili kese i vratite ga nazad. S obzirom na visok procenat vode u zrelom plodu ovog voća, klasičan način zamrzavanja neminovno dovodi do ugnječenja a zatim slepljivanja plodova.

Zamrznuti plodovi jagode idealan su dekor za razne poslastice  tokom zimskog perioda, a jadeno savršeno sačuvane mogu biti osveženje i dekoracija u isto vreme. Takođe ih tokom zime možete blendirati u malim količinama uz dodadatak ostalog svežeg voća, što će vašim voćnim šejkovima dati posebnu notu ukusa i mirisa.