B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Doktorka jabuka

autor: Petra Sljuka | 12.09.2019
Doktorka jabuka

Ne kaže se džabe: jabuka na dan i doktor nije potreban

Jabuke se uzgajaju u većoj količini kod nas i prisutne su tokom cele godine. Najpoznatije sorte su ajdared, zlatni delišes, crveni delišes, greni smit, jonagold i jonatan. Bogate su biljnim vlaknima, pre svega pektinom, hemicelulozom, celulozom i ligninom, koje se pretežno nalaze u ljusci, ispod ljuske i oko semenki.

Nerastvorljiva vlakna jabuke odlično rešavaju problem opstipacije i normalizuju probavu. Zbog visokog sadržaja pektina, pečene jabuke se koriste i u lečenju dijareje. Biljna vlakna i vitamin C, kojim su bogate sveže jabuke, utiču i na smanjenje holesterola u serumu tako što ga transformišu u žučne kiseline (u jetri) i izbacuju kroz crevo.

Upravo zbog sadržaja biljnih vlakana se preporučuju u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ateroskleroze, hiperlipoproteinemije, u dijetoterapiji kod raka, opstipacije, dijareje i u redukcionim dijetama. Unos biljnih vlakana treba smanjiti kod osoba koje boluju od gastritisa (akutna faza), čira na želucu i kolonu, kod akutnog holecistitisa i divertikulitisa.

Jabuka je voćka koja leči sve

Jabuke su odličan izvor antioksidanasa, pre svega vitamina C i P, koji se nalaze ispod kožice. Zato bi trebalo ovo voće jesti sa ljuskom, pod uslovom da nije prskano i hemijski tretirano. Pečenjem jabuka se gubi polovina vitamina C, koji jača imunitet i štiti od prehlade i gripa.

Što se tiče ostalih vitamina, u jabukama su prisutni pojedini vitamini B grupe (B1, B2, B3, B6), zatim folna kiselina, i drugi u manjoj količini. Od minerala ističu se: kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum i gvožđe.

Jabuke sadrže fenole i polifenole, jedinjenja koja imaju antikancerogena svojstva. Prirodni pigmenti, antocijanini, takođe imaju antioksidantno dejstvo. Semenke jabučastog voća sadrže amigdalin, koji se u prirodi javlja kao cijanid (šećer iz koga nastaje HCN) i kod dece može izazvati trovanje. Osim toga, semenke predstavljaju mesto koncentracije pesticida i rezidua pesticida i zbog toga ih treba izbegavati.

Jabuke su niskokalorično i predstavljaju idealno voće za užinu. Obavezno pojedite bar jednu jabuku svakog dana, pola sata pre jela ili 3 sata posle obroka (kao užinu). Čuvajte ih što dalje od drugog voća i povrća, jer ispuštaju etilen, koji pospešuje zrenje.