Kao što postoji hrana koja hladi organizam, tako se mogu naći i namirnice koje imaju ulogu u zagrevanju iznutra. To nam je posebno važno tokom zimskih meseci, kada je napolju ispod nule.
Čokolada zauzima ubedljivo prvo mesto među poslasticama i može da bude izuzetno zdrava namirnica, ukoliko sadrži odgovarajuće sastojke...
Dešava se da baš tokom zime nabacimo nekoliko kilograma više, koje brzo skidamo u proleće da bismo bili u najboljoj formi na leto. Manje se krećemo, jedemo kaloričniju, često nezdravu hranu, manje povrća i voća i zaboravimo da pijemo vodu.
Pojedini lekovi i namirnice jednostavno ne idu zajedno. Da li će nam lek koji pijemo stvarno pomoći zavisi i od toga šta jedemo dok smo na terapiji, što posebno važi za antibiotike.
Diabetes Mellitus ili šećerna bolest je hronični poremećaj metabolizma, koji karakteriše trajno povišen nivo glukoze u krvi, usled delimičnog ili potpunog nedostatka hormona insulina, koji proizvodi pankreas.
Psorijaza je hronično oboljenje. Manifestuje se crvenim pločicama na koži, koje su različite veličine i prekrivene debljim, beličastim ljuspicama.
Nema čoveka koji se bar jednom u životu nije suočio sa ovim problemom. Svi smo iskusili neugodne bolove u stomaku, grčeve promenljivog intenziteta, retku, vodenastu stolicu.
Svetski dan borbe protiv gojaznosti se obeležava svake godine, 11. oktobra, i pokrenut je sa ciljem da da podršku i praktična rešenja za pomoć ljudima u postizanju i održavanju normalne telesne težine.
Bundeva, poznata kao „domaća banana“, je bogata vitaminima i mineralima, vlaknima, lako se vari a siromašna je kalorijama: 100 g sveže bundeve sadrži samo 29 kcal, a pečena još manje.
Jabuke se uzgajaju u većoj količini kod nas i prisutne su tokom cele godine. Najpoznatije sorte su ajdared, zlatni delišes, crveni delišes, greni smit, jonagold i jonatan.
Šargarepa je danas jedno od najzastupljenijeg povrća u ljudskoj ishrani. Pripada grupi korenastog povrća, zajedno sa peršunom, celerom, komoračem, paškanatom, kimom, mirođijom...
Za pripremanje hrane treba koristiti odgovarajući pribor i posuđe. Tu se ne misli samo na veličinu, oblik i zapreminu, već i materijal od kog je to posuđe napravljeno, jer upravo to može uticati na njen ukus i naše zdravlje.
Šljive spadaju u koštičavo voće, zajedno sa kajsijama, breskvama, trešnjama, višnjama, maslinama i avokadom. U Srbiji se gaje na celoj teritoriji i veoma su popularne.
Lubenice i dinje spadaju u povrće koje leti najviše jedemo. Pripadaju istoj porodici biljaka, kao i krastavci, tikvice, bundeve, a to je povrće sa plodovima.
Poremećaji u ishrani su grupa složenih i opasnih stanja koje karakteriše poremećen odnos prema hrani i problematičan doživljaj sopstvenog tela.
Humus je jedan od najpopularnijih namaza u svetu. Potiče sa Bliskog Istoka, odličnog je ukusa i sadrži dragocene hranljive sastojke.
Ovo ljubičasto povrće je nezaobilazan sastojak u specijalitetima iz celog sveta. Postao je neizostavan deo italijanske, grčke, turske i francuske kuhinje a poreklom je iz Indije.
Paradajz spada u povrće sa plodovima i prava je riznica dragocenih hranljivih sastojaka koji blagovorno utiču na organizam. Najukusniji i najsočniji je tokom leta, kad mu je i sezona. Zato iskoristite letnju sezonu i napravite razna jela i specijalitete od njega.
Danas su tikvice nezaobilazna namirnica u mnogim svetskim kuhinjama i uzgajaju se u celom svetu. Imaju vrlo malo kalorija - samo 15 na 100 g, izuzetno su hranljive, sadrže visok procenat vitamina i minerala, koji jačaju imunitet.
Sezona krastavca polako počinje. Ukoliko želite da smršate, ovo povrće je idealno za vas jer sadrži malo kalorija - 100 g sveže oguljenog krastavca sadrži samo 14 kcal.