B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Hrana kao lek - Nutricionista

Jaja kao namirnica i izvor minerala
autor: Petra Sljuka | 07.02.2019

Jaja kao namirnica i izvor minerala

Jaja su namirnice visoke biološke i nutritivne vrednosti. Predstavljaju izvor proteina, koji se po biološkoj vrednosti nalaze na prvom mestu u odnosu na ostale namirnice životinjskog porekla.

Riba i plodovi mora-Nutritivne vrednosti
autor: Petra Sljuka | 24.01.2019

Riba i plodovi mora-Nutritivne vrednosti

Riba je izuzetno korisna za organizam ali, nažalost, nedovoljno zastupljena na našoj trpezi. Treba je konzumirati najmanje dva puta nedeljno, jer je odličan izvor biološki vrednih proteina, liposolubilnih vitamina i minerala i spada u lako svarljive namirnice.

Kupusnjače - zimski izvor vitamina
autor: Petra Sljuka | 10.01.2019

Kupusnjače - zimski izvor vitamina

Zimi se suočavamo sa ograničenim izborom voća i povrća. Ali na sreću tu je kupus i ostale kupusnjače (kelj, prokelj, brokoli, paksoi...). Niskokalorične su, sadrže oko 25 kalorija u 100 g, odličan su borac protiv kilograma, jačaju imunitet i štite organizam od prehlade i gripa, imaju antibiotsko, antivirusno i antigljivično dejstvo, regulišu nivo holesterola u krvi i probavu.

Čia semenke hrana za trčanje
autor: Petra Sljuka | 20.12.2018

Čia semenke hrana za trčanje

Čia semenke su jestiva sitna crna, bela i tamnosmeđa semena koja potiču od biljke Salvia Hispanica. Veruje se da su čia semenke bile sastavni deo svakodnevne ishrane Maja i Asteka, a sam naziv “chia” je drevna majanska reč za snagu.

Brusnice, borac protiv infekcije
autor: Petra Sljuka | 06.12.2018

Brusnice, borac protiv infekcije

Brusnice, crvene bobice, spadaju u jagodasto i bobičavo voće. Sadrže veću količinu vode, zbog čega im je kalorijska vrednost mala. Bogate su antioksidantima, vitaminima i mineralima. Sezona brusnica traje od oktobra do decembra, ali možemo ih naći tokom cele godine u sušenom ili kandiranom (ušećerenom) obliku.

Čaša zdravlja sok od nara!
autor: Petra Sljuka | 22.11.2018

Čaša zdravlja sok od nara!

Sveži sok od nara se oduvek smatrao korisnim za organizam. Posebno se preporučuje za oporavak nakon bolesti, jer jača imunitet. Istraživanja su pokazala da ima čak tri puta veći antioksidantski potencijal od zelenog čaja ili crnog vina.

Ojačajte imunitet pre najezde virusa!
autor: Petra Sljuka | 08.11.2018

Ojačajte imunitet pre najezde virusa!

Hladno vreme sa sobom donosi prehladu i grip, koji se javljaju obično zbog oslabljenog imuniteta, posebno kod dece i starijih osoba. Ako ne želite da jesenje dane provedete u krevetu, bacite se na jačanje imuniteta uz prirodne lekove.

Opasne masne naslage oko struka
autor: Petra Sljuka | 25.10.2018

Opasne masne naslage oko struka

Gojaznost u predelu stomaka je često pokazatelj da se ispod potkožne masnoće krije višak visceralnog masnog tkiva, koje je veoma opasno po zdravlje.

Semenke i jezgrasto voće
autor: Petra Sljuka | 11.10.2018

Semenke i jezgrasto voće

Nismo ni svesni šta sve kriju ovi mali plodovi – semenke i jezgrasto voće. Često ih izbegavamo zbog visokog sadržaja kalorija i masti. Ali nisu sve masnoće loše. Umesto prženih i slanih semenki i jezgrastih plodova, uzmite sirove, blanširane ili pečene bez dodatka masti ili soli. Smanjićete količinu unetih kalorija a dobićete zdravu i ukusnu užinu.

Pečurke - nepravedno zapostavljena hrana
autor: Petra Sljuka | 27.09.2018

Pečurke - nepravedno zapostavljena hrana

Pečurke su pravi čuvari zdravlja. Koristimo ih i pripremamo kao povrće, ali one ne spadaju čak ni u biljke. To su ustvari organizmi bez hlorofila (hlorofil je karakterističan za biljke) i zbog toga nisu u stanju da same stvaraju hranljive materije i ne mogu da žive samostalno.

Prirodni antibiotici  koji su dostupni svima!
autor: Petra Sljuka | 13.09.2018

Prirodni antibiotici koji su dostupni svima!

Zaboravili smo da priroda vodi računa o nama, i da nam daje prirodne namirnice, biljke, koje su moćni prirodni antibiotici. Takve biljke imaju snažna antibiotska svojstva i odlični su saveznici u borbi s raznim infekcijama. Na prvom mestu je definitivno dobro poznati beli luk. Jedan je od najjačih i najsloženijih prirodnih antibiotika širokog spektra. Ubija čak i najotpornije bakterije. Efikasan je i u lečenju crevnih parazita i kandide.

Voda leči sve
autor: Petra Sljuka | 30.08.2018

Voda leči sve

Voda je temelj života. Osnovni sastojak našeg organizma. Naše telo najvećim delom čini upravo voda: 50-70% (količina zavisi od uzrasta, pola i stanja organizma). Bez hrane možemo živeti i nekoliko nedelja ali voda je druga stvar. Bez nje bismo umrli za nekoliko dana.

Moć začinskog bilja
autor: Petra Sljuka | 16.08.2018

Moć začinskog bilja

Zamislite pizzu bez origana, pesto sos bez bosiljka, gulaš ili pasulj bez začinske paprike. Ne samo što će začini poboljšati senzorne karakteristike pripremljenog jela, već će vam sačuvati zdravlje. Ne kaže se džabe “što više začina - manje bolesti”. Ovo je samo kratka lista najkorišćenijih biljnih začina u kuhinji...

Namirnice koje ne vole frižider
autor: Petra Sljuka | 02.08.2018

Namirnice koje ne vole frižider

Ljudi najčešće greše što svoje frižidere pretrpavaju hranom misleći da će je tako sačuvati, a ne shvataju da na taj način samo ubrzavaju propadanje namirnica. Kada krenete u kupovinu, vodite računa o potrebama vaše porodice, o količini hrane koja vam je potrebna, jer nepotrebnim stajanjem u frižideru, namirnice mogu da izgube hranljive sastojke. Prednost dajte svežim namirnicama i vodite računa o isteku roka trajanja.

Antikancer ishrana
autor: Petra Sljuka | 19.07.2018

Antikancer ishrana

Epidemija malignih oboljenja je najčešće posledica stresa i nezdravih životnih navika. Istraživanja su pokazala da u zemljama gde ljudi jedu više ribe, integralnih žitarica, voća i povrća, stopa kancera je niža nego u zemljama gde ljudi pretežno jedu prerađenu hranu.

Letnje muke sa stomakom
autor: Petra Sljuka | 05.07.2018

Letnje muke sa stomakom

Crevne zarazne bolesti se javljaju tokom cele godine ali su ipak najčešće leti jer im odgovaraju visoke temperature. Najčešći uzročnici crevnih infekcija su bakterije iz roda salmonela, ešerihija koli, šigela, kampilobakter, zatim bacilus cereus, klostridijum botulinum, stafilokok… Ovi mikroorganizmi prenose se brzo i lako i to zagađenom hranom i vodom i prljavim rukama.

Ishranom protiv gljivice kandide
autor: Petra Sljuka | 21.06.2018

Ishranom protiv gljivice kandide

Gljivica kandida živi u našem organizmu u razumnoj meri i ne pravi probleme ukoliko imamo jak imuni sistem i zdravu mikrofloru. Međutim, ukoliko se balans mikroorganizama u organizmu poremeti i dođe do pada imunog sistema, ova gljivica iskoristi šansu i počne nekontrolisano da se razmnožava. To uzrokuje široki spektar zdravstvenih tegoba.