B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Hrana kao lek - Nutricionista

Hrana koja greje organizam
autor: Petra Sljuka | 23.01.2020

Hrana koja greje organizam

Kao što postoji hrana koja hladi organizam, tako se mogu naći i namirnice koje imaju ulogu u zagrevanju iznutra. To nam je posebno važno tokom zimskih meseci, kada je napolju ispod nule.

Njeno veličanstvo – Čokolada
autor: Petra Sljuka | 09.01.2020

Njeno veličanstvo – Čokolada

Čokolada zauzima ubedljivo prvo mesto među poslasticama i može da bude izuzetno zdrava namirnica, ukoliko sadrži odgovarajuće sastojke... 

Kako održati kilažu tokom zime
autor: Petra Sljuka | 19.12.2019

Kako održati kilažu tokom zime

Dešava se da baš tokom zime nabacimo nekoliko kilograma više, koje brzo skidamo u proleće da bismo bili u najboljoj formi na leto. Manje se krećemo, jedemo kaloričniju, često nezdravu hranu, manje povrća i voća i zaboravimo da pijemo vodu.

Interakcija hrane i lekova!
autor: Petra Sljuka | 05.12.2019

Interakcija hrane i lekova!

Pojedini lekovi i namirnice jednostavno ne idu zajedno. Da li će nam lek koji pijemo stvarno pomoći zavisi i od toga šta jedemo dok smo na terapiji, što posebno važi za antibiotike.

Prevencija dijabetesa
autor: Petra Sljuka | 21.11.2019

Prevencija dijabetesa

Diabetes Mellitus ili šećerna bolest je hronični poremećaj metabolizma, koji karakteriše trajno povišen nivo glukoze u krvi, usled delimičnog ili potpunog nedostatka hormona insulina, koji proizvodi pankreas. 

Psorijaza i ishrana
autor: Petra Sljuka | 07.11.2019

Psorijaza i ishrana

Psorijaza je hronično oboljenje. Manifestuje se crvenim pločicama na koži, koje su različite veličine i prekrivene debljim, beličastim ljuspicama.

Dijareja meni
autor: Petra Sljuka | 24.10.2019

Dijareja meni

Nema čoveka koji se bar jednom u životu nije suočio sa ovim problemom. Svi smo iskusili neugodne bolove u stomaku, grčeve promenljivog intenziteta, retku, vodenastu stolicu.

Gojaznost...
autor: Petra Sljuka | 10.10.2019

Gojaznost...

Svetski dan borbe protiv gojaznosti se obeležava svake godine, 11. oktobra, i pokrenut je sa ciljem da da podršku i praktična rešenja za pomoć ljudima u postizanju i održavanju normalne telesne težine.

BUNDEVA simbol jeseni
autor: Petra Sljuka | 26.09.2019

BUNDEVA simbol jeseni

Bundeva, poznata kao „domaća banana“, je bogata vitaminima i mineralima, vlaknima, lako se vari a siromašna je kalorijama: 100 g sveže bundeve sadrži samo 29 kcal, a pečena još manje.

Doktorka jabuka
autor: Petra Sljuka | 12.09.2019

Doktorka jabuka

Jabuke se uzgajaju u većoj količini kod nas i prisutne su tokom cele godine. Najpoznatije sorte su ajdared, zlatni delišes, crveni delišes, greni smit, jonagold i jonatan.

Bez šargarepe nema pune šerpe!
autor: Petra Sljuka | 29.08.2019

Bez šargarepe nema pune šerpe!

Šargarepa je danas jedno od najzastupljenijeg povrća u ljudskoj ishrani. Pripada grupi korenastog povrća, zajedno sa peršunom, celerom, komoračem, paškanatom, kimom, mirođijom...

 

Zdravo posuđe za zdravu hranu
autor: Petra Sljuka | 15.08.2019

Zdravo posuđe za zdravu hranu

Za pripremanje hrane treba koristiti odgovarajući pribor i posuđe. Tu se ne misli samo na veličinu, oblik i zapreminu, već i materijal od kog je to posuđe napravljeno, jer upravo to može uticati na njen ukus i naše zdravlje.

Oj Srbijo među šljivama...
autor: Petra Sljuka | 01.08.2019

Oj Srbijo među šljivama...

Šljive spadaju u koštičavo voće, zajedno sa kajsijama, breskvama, trešnjama, višnjama, maslinama i avokadom. U Srbiji se gaje na celoj teritoriji i veoma su popularne. 

Sezona dinja i lubenica
autor: Petra Sljuka | 18.07.2019

Sezona dinja i lubenica

Lubenice i dinje spadaju u povrće koje leti najviše jedemo. Pripadaju istoj porodici biljaka, kao i krastavci, tikvice, bundeve, a to je povrće sa plodovima. 

Poremećaj u ishrani
autor: Petra Sljuka | 04.07.2019

Poremećaj u ishrani

Poremećaji u ishrani su grupa složenih i opasnih stanja koje karakteriše poremećen odnos prema hrani i problematičan doživljaj sopstvenog tela.

Humus reguliše nivo šećera u krvi!
autor: Petra Sljuka | 20.06.2019

Humus reguliše nivo šećera u krvi!

Humus je jedan od najpopularnijih namaza u svetu. Potiče sa Bliskog Istoka, odličnog je ukusa i sadrži dragocene hranljive sastojke.

Plavi patlidžan čuvar vašeg srca
autor: Petra Sljuka | 06.06.2019

Plavi patlidžan čuvar vašeg srca

Ovo ljubičasto povrće je nezaobilazan sastojak u specijalitetima iz celog sveta. Postao je neizostavan deo italijanske, grčke, turske i francuske kuhinje a poreklom je iz Indije.

Lekovita svojstva domaćeg paradajza
autor: Petra Sljuka | 23.05.2019

Lekovita svojstva domaćeg paradajza

Paradajz spada u povrće sa plodovima i prava je riznica dragocenih hranljivih sastojaka koji blagovorno utiču na organizam. Najukusniji i najsočniji je tokom leta, kad mu je i sezona. Zato iskoristite letnju sezonu i napravite razna jela i specijalitete od njega.

Tikvice za vitku liniju
autor: Petra Sljuka | 09.05.2019

Tikvice za vitku liniju

Danas su tikvice nezaobilazna namirnica u mnogim svetskim kuhinjama i uzgajaju se u celom svetu. Imaju vrlo malo kalorija -  samo 15 na 100 g, izuzetno su hranljive, sadrže visok procenat vitamina i minerala, koji jačaju imunitet.

Krastavac čini čuda
autor: Petra Sljuka | 18.04.2019

Krastavac čini čuda

Sezona krastavca polako počinje. Ukoliko želite da smršate, ovo povrće je idealno za vas jer sadrži malo kalorija - 100 g sveže oguljenog krastavca sadrži samo 14 kcal.