B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Hrana kao lek - Nutricionista

Plavi patlidžan čuvar vašeg srca
autor: Petra Sljuka | 06.06.2019

Plavi patlidžan čuvar vašeg srca

Ovo ljubičasto povrće je nezaobilazan sastojak u specijalitetima iz celog sveta. Postao je neizostavan deo italijanske, grčke, turske i francuske kuhinje a poreklom je iz Indije.

Lekovita svojstva domaćeg paradajza
autor: Petra Sljuka | 23.05.2019

Lekovita svojstva domaćeg paradajza

Paradajz spada u povrće sa plodovima i prava je riznica dragocenih hranljivih sastojaka koji blagovorno utiču na organizam. Najukusniji i najsočniji je tokom leta, kad mu je i sezona. Zato iskoristite letnju sezonu i napravite razna jela i specijalitete od njega.

Tikvice za vitku liniju
autor: Petra Sljuka | 09.05.2019

Tikvice za vitku liniju

Danas su tikvice nezaobilazna namirnica u mnogim svetskim kuhinjama i uzgajaju se u celom svetu. Imaju vrlo malo kalorija -  samo 15 na 100 g, izuzetno su hranljive, sadrže visok procenat vitamina i minerala, koji jačaju imunitet.

Krastavac čini čuda
autor: Petra Sljuka | 18.04.2019

Krastavac čini čuda

Sezona krastavca polako počinje. Ukoliko želite da smršate, ovo povrće je idealno za vas jer sadrži malo kalorija - 100 g sveže oguljenog krastavca sadrži samo 14 kcal. 

Jagode - plodovi ljubavi i dobrog zdravlja
autor: Petra Sljuka | 04.04.2019

Jagode - plodovi ljubavi i dobrog zdravlja

Jagode su najpopularnije bobičasto voće na svetu i jedino voće koje ima semenke sa spoljašne strane. Najslađe i najukusnije su kad im je sezona, od aprila do jula. Postoji više vrsta jagoda, razlikuju se po ukusu i izgledu.

Prolećni zeleniš osvežava i leči umor!
autor: Petra Sljuka | 21.03.2019

Prolećni zeleniš osvežava i leči umor!

Pravilna ishrana je najbolji saveznik protiv prolećnog umora. Ne oklevajte, navalite na zeleniš, jer rano zeleno povrće je najzdravije i odlično za čišćenje organizma.

Sremuš, ukusni mali zeleni čistač otrova!
autor: Petra Sljuka | 07.03.2019

Sremuš, ukusni mali zeleni čistač otrova!

Sremuš (lat. Allium ursinum) je jedan od prvih vesnika proleća i naziva se kraljem jestivog samoniklog bilja i “ubicom otrova”. Zovu ga još i medveđi luk, jer postoji verovanje da medved nakon buđenja iz zimskog sna odmah kreće u potragu za njim, kako bi očistio organizam i povratio snagu.

Jelovnik za zdravu štitnu žlezdu!
autor: Petra Sljuka | 21.02.2019

Jelovnik za zdravu štitnu žlezdu!

Bolesti štitne žlezde zauzimaju drugu mesto po zastupljenosti u grupi endokrinoloških bolesti, odmah iza dijabetesa. Normalno funkcionisanje štitne žlezde (tiroide) je od ključnog značaja za čitav organizam. Mnogi to, nažalost, shvate kasno, tek kada se otkrije problem u njenom radu.

Jaja kao namirnica i izvor minerala
autor: Petra Sljuka | 07.02.2019

Jaja kao namirnica i izvor minerala

Jaja su namirnice visoke biološke i nutritivne vrednosti. Predstavljaju izvor proteina, koji se po biološkoj vrednosti nalaze na prvom mestu u odnosu na ostale namirnice životinjskog porekla.

Riba i plodovi mora-Nutritivne vrednosti
autor: Petra Sljuka | 24.01.2019

Riba i plodovi mora-Nutritivne vrednosti

Riba je izuzetno korisna za organizam ali, nažalost, nedovoljno zastupljena na našoj trpezi. Treba je konzumirati najmanje dva puta nedeljno, jer je odličan izvor biološki vrednih proteina, liposolubilnih vitamina i minerala i spada u lako svarljive namirnice.

Kupusnjače - zimski izvor vitamina
autor: Petra Sljuka | 10.01.2019

Kupusnjače - zimski izvor vitamina

Zimi se suočavamo sa ograničenim izborom voća i povrća. Ali na sreću tu je kupus i ostale kupusnjače (kelj, prokelj, brokoli, paksoi...). Niskokalorične su, sadrže oko 25 kalorija u 100 g, odličan su borac protiv kilograma, jačaju imunitet i štite organizam od prehlade i gripa, imaju antibiotsko, antivirusno i antigljivično dejstvo, regulišu nivo holesterola u krvi i probavu.

Čia semenke hrana za trčanje
autor: Petra Sljuka | 20.12.2018

Čia semenke hrana za trčanje

Čia semenke su jestiva sitna crna, bela i tamnosmeđa semena koja potiču od biljke Salvia Hispanica. Veruje se da su čia semenke bile sastavni deo svakodnevne ishrane Maja i Asteka, a sam naziv “chia” je drevna majanska reč za snagu.

Brusnice, borac protiv infekcije
autor: Petra Sljuka | 06.12.2018

Brusnice, borac protiv infekcije

Brusnice, crvene bobice, spadaju u jagodasto i bobičavo voće. Sadrže veću količinu vode, zbog čega im je kalorijska vrednost mala. Bogate su antioksidantima, vitaminima i mineralima. Sezona brusnica traje od oktobra do decembra, ali možemo ih naći tokom cele godine u sušenom ili kandiranom (ušećerenom) obliku.

Čaša zdravlja sok od nara!
autor: Petra Sljuka | 22.11.2018

Čaša zdravlja sok od nara!

Sveži sok od nara se oduvek smatrao korisnim za organizam. Posebno se preporučuje za oporavak nakon bolesti, jer jača imunitet. Istraživanja su pokazala da ima čak tri puta veći antioksidantski potencijal od zelenog čaja ili crnog vina.

Ojačajte imunitet pre najezde virusa!
autor: Petra Sljuka | 08.11.2018

Ojačajte imunitet pre najezde virusa!

Hladno vreme sa sobom donosi prehladu i grip, koji se javljaju obično zbog oslabljenog imuniteta, posebno kod dece i starijih osoba. Ako ne želite da jesenje dane provedete u krevetu, bacite se na jačanje imuniteta uz prirodne lekove.

Opasne masne naslage oko struka
autor: Petra Sljuka | 25.10.2018

Opasne masne naslage oko struka

Gojaznost u predelu stomaka je često pokazatelj da se ispod potkožne masnoće krije višak visceralnog masnog tkiva, koje je veoma opasno po zdravlje.

Semenke i jezgrasto voće
autor: Petra Sljuka | 11.10.2018

Semenke i jezgrasto voće

Nismo ni svesni šta sve kriju ovi mali plodovi – semenke i jezgrasto voće. Često ih izbegavamo zbog visokog sadržaja kalorija i masti. Ali nisu sve masnoće loše. Umesto prženih i slanih semenki i jezgrastih plodova, uzmite sirove, blanširane ili pečene bez dodatka masti ili soli. Smanjićete količinu unetih kalorija a dobićete zdravu i ukusnu užinu.

Pečurke - nepravedno zapostavljena hrana
autor: Petra Sljuka | 27.09.2018

Pečurke - nepravedno zapostavljena hrana

Pečurke su pravi čuvari zdravlja. Koristimo ih i pripremamo kao povrće, ali one ne spadaju čak ni u biljke. To su ustvari organizmi bez hlorofila (hlorofil je karakterističan za biljke) i zbog toga nisu u stanju da same stvaraju hranljive materije i ne mogu da žive samostalno.

Prirodni antibiotici  koji su dostupni svima!
autor: Petra Sljuka | 13.09.2018

Prirodni antibiotici koji su dostupni svima!

Zaboravili smo da priroda vodi računa o nama, i da nam daje prirodne namirnice, biljke, koje su moćni prirodni antibiotici. Takve biljke imaju snažna antibiotska svojstva i odlični su saveznici u borbi s raznim infekcijama. Na prvom mestu je definitivno dobro poznati beli luk. Jedan je od najjačih i najsloženijih prirodnih antibiotika širokog spektra. Ubija čak i najotpornije bakterije. Efikasan je i u lečenju crevnih parazita i kandide.

Voda leči sve
autor: Petra Sljuka | 30.08.2018

Voda leči sve

Voda je temelj života. Osnovni sastojak našeg organizma. Naše telo najvećim delom čini upravo voda: 50-70% (količina zavisi od uzrasta, pola i stanja organizma). Bez hrane možemo živeti i nekoliko nedelja ali voda je druga stvar. Bez nje bismo umrli za nekoliko dana.