B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Hrana kao lek - Nutricionista

Gojaznost...
autor: Petra Sljuka | 10.10.2019

Gojaznost...

Svetski dan borbe protiv gojaznosti se obeležava svake godine, 11. oktobra, i pokrenut je sa ciljem da da podršku i praktična rešenja za pomoć ljudima u postizanju i održavanju normalne telesne težine.

BUNDEVA simbol jeseni
autor: Petra Sljuka | 26.09.2019

BUNDEVA simbol jeseni

Bundeva, poznata kao „domaća banana“, je bogata vitaminima i mineralima, vlaknima, lako se vari a siromašna je kalorijama: 100 g sveže bundeve sadrži samo 29 kcal, a pečena još manje.

Doktorka jabuka
autor: Petra Sljuka | 12.09.2019

Doktorka jabuka

Jabuke se uzgajaju u većoj količini kod nas i prisutne su tokom cele godine. Najpoznatije sorte su ajdared, zlatni delišes, crveni delišes, greni smit, jonagold i jonatan.

Bez šargarepe nema pune šerpe!
autor: Petra Sljuka | 29.08.2019

Bez šargarepe nema pune šerpe!

Šargarepa je danas jedno od najzastupljenijeg povrća u ljudskoj ishrani. Pripada grupi korenastog povrća, zajedno sa peršunom, celerom, komoračem, paškanatom, kimom, mirođijom...

 

Zdravo posuđe za zdravu hranu
autor: Petra Sljuka | 15.08.2019

Zdravo posuđe za zdravu hranu

Za pripremanje hrane treba koristiti odgovarajući pribor i posuđe. Tu se ne misli samo na veličinu, oblik i zapreminu, već i materijal od kog je to posuđe napravljeno, jer upravo to može uticati na njen ukus i naše zdravlje.

Oj Srbijo među šljivama...
autor: Petra Sljuka | 01.08.2019

Oj Srbijo među šljivama...

Šljive spadaju u koštičavo voće, zajedno sa kajsijama, breskvama, trešnjama, višnjama, maslinama i avokadom. U Srbiji se gaje na celoj teritoriji i veoma su popularne. 

Sezona dinja i lubenica
autor: Petra Sljuka | 18.07.2019

Sezona dinja i lubenica

Lubenice i dinje spadaju u povrće koje leti najviše jedemo. Pripadaju istoj porodici biljaka, kao i krastavci, tikvice, bundeve, a to je povrće sa plodovima. 

Poremećaj u ishrani
autor: Petra Sljuka | 04.07.2019

Poremećaj u ishrani

Poremećaji u ishrani su grupa složenih i opasnih stanja koje karakteriše poremećen odnos prema hrani i problematičan doživljaj sopstvenog tela.

Humus reguliše nivo šećera u krvi!
autor: Petra Sljuka | 20.06.2019

Humus reguliše nivo šećera u krvi!

Humus je jedan od najpopularnijih namaza u svetu. Potiče sa Bliskog Istoka, odličnog je ukusa i sadrži dragocene hranljive sastojke.

Plavi patlidžan čuvar vašeg srca
autor: Petra Sljuka | 06.06.2019

Plavi patlidžan čuvar vašeg srca

Ovo ljubičasto povrće je nezaobilazan sastojak u specijalitetima iz celog sveta. Postao je neizostavan deo italijanske, grčke, turske i francuske kuhinje a poreklom je iz Indije.

Lekovita svojstva domaćeg paradajza
autor: Petra Sljuka | 23.05.2019

Lekovita svojstva domaćeg paradajza

Paradajz spada u povrće sa plodovima i prava je riznica dragocenih hranljivih sastojaka koji blagovorno utiču na organizam. Najukusniji i najsočniji je tokom leta, kad mu je i sezona. Zato iskoristite letnju sezonu i napravite razna jela i specijalitete od njega.

Tikvice za vitku liniju
autor: Petra Sljuka | 09.05.2019

Tikvice za vitku liniju

Danas su tikvice nezaobilazna namirnica u mnogim svetskim kuhinjama i uzgajaju se u celom svetu. Imaju vrlo malo kalorija -  samo 15 na 100 g, izuzetno su hranljive, sadrže visok procenat vitamina i minerala, koji jačaju imunitet.

Krastavac čini čuda
autor: Petra Sljuka | 18.04.2019

Krastavac čini čuda

Sezona krastavca polako počinje. Ukoliko želite da smršate, ovo povrće je idealno za vas jer sadrži malo kalorija - 100 g sveže oguljenog krastavca sadrži samo 14 kcal. 

Jagode - plodovi ljubavi i dobrog zdravlja
autor: Petra Sljuka | 04.04.2019

Jagode - plodovi ljubavi i dobrog zdravlja

Jagode su najpopularnije bobičasto voće na svetu i jedino voće koje ima semenke sa spoljašne strane. Najslađe i najukusnije su kad im je sezona, od aprila do jula. Postoji više vrsta jagoda, razlikuju se po ukusu i izgledu.

Prolećni zeleniš osvežava i leči umor!
autor: Petra Sljuka | 21.03.2019

Prolećni zeleniš osvežava i leči umor!

Pravilna ishrana je najbolji saveznik protiv prolećnog umora. Ne oklevajte, navalite na zeleniš, jer rano zeleno povrće je najzdravije i odlično za čišćenje organizma.

Sremuš, ukusni mali zeleni čistač otrova!
autor: Petra Sljuka | 07.03.2019

Sremuš, ukusni mali zeleni čistač otrova!

Sremuš (lat. Allium ursinum) je jedan od prvih vesnika proleća i naziva se kraljem jestivog samoniklog bilja i “ubicom otrova”. Zovu ga još i medveđi luk, jer postoji verovanje da medved nakon buđenja iz zimskog sna odmah kreće u potragu za njim, kako bi očistio organizam i povratio snagu.

Jelovnik za zdravu štitnu žlezdu!
autor: Petra Sljuka | 21.02.2019

Jelovnik za zdravu štitnu žlezdu!

Bolesti štitne žlezde zauzimaju drugu mesto po zastupljenosti u grupi endokrinoloških bolesti, odmah iza dijabetesa. Normalno funkcionisanje štitne žlezde (tiroide) je od ključnog značaja za čitav organizam. Mnogi to, nažalost, shvate kasno, tek kada se otkrije problem u njenom radu.

Jaja kao namirnica i izvor minerala
autor: Petra Sljuka | 07.02.2019

Jaja kao namirnica i izvor minerala

Jaja su namirnice visoke biološke i nutritivne vrednosti. Predstavljaju izvor proteina, koji se po biološkoj vrednosti nalaze na prvom mestu u odnosu na ostale namirnice životinjskog porekla.

Riba i plodovi mora-Nutritivne vrednosti
autor: Petra Sljuka | 24.01.2019

Riba i plodovi mora-Nutritivne vrednosti

Riba je izuzetno korisna za organizam ali, nažalost, nedovoljno zastupljena na našoj trpezi. Treba je konzumirati najmanje dva puta nedeljno, jer je odličan izvor biološki vrednih proteina, liposolubilnih vitamina i minerala i spada u lako svarljive namirnice.

Kupusnjače - zimski izvor vitamina
autor: Petra Sljuka | 10.01.2019

Kupusnjače - zimski izvor vitamina

Zimi se suočavamo sa ograničenim izborom voća i povrća. Ali na sreću tu je kupus i ostale kupusnjače (kelj, prokelj, brokoli, paksoi...). Niskokalorične su, sadrže oko 25 kalorija u 100 g, odličan su borac protiv kilograma, jačaju imunitet i štite organizam od prehlade i gripa, imaju antibiotsko, antivirusno i antigljivično dejstvo, regulišu nivo holesterola u krvi i probavu.