B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Uživanje u vodi

autor: Gomex | 05.12.2019
Uživanje u vodi

Bebe svoje uživanje u čarima vode započinju još u stomaku. Dok se „brčkaju“ u plodovoj vodi kao svom prvom đakuziju, bebe mogu biti prilično živahne, a zanimljivo je da još tada, u majčinoj utrobi, zvuk tekuće vode može najbolje da im pomogne da se opuste...

Pomenuto uživanje u vodi nastavlja se i ubrzo nakon rođenja, a kod prvih kupki, izuzetno je važno da temperatura vode i prostorije budu odgovarajuće. U prostoriji treba da bude oko 24 stepena. Idealna temperatura vode je 37-38 stepeni. Kako se voda brzo hladi, beba u njoj treba da ostane samo nekoliko minuta... Iskustva su pokazala da što ranije bebe zavole vodu, lakše će se navići, osloboditi i imati pozitivan stav prema plivanju.

Da li bebe zaista odmah po rođenju mogu da plivaju?

Ono što nam je svima poznato kao „mit o bebama i vodi“ jeste priča o bebama koje odmah po rođenju mogu da plivaju, ali da li je stvarno tako?

Bebe imaju određene reflekse koji čine da tako izgleda. Ako bi zaronili bebu pod vodu, ona bi zadržala dah, širom otvorila oči i počela da mlati rukama i nogama. Ista stvar se dešava kada bebi dunemo u lice. Bebe se rađaju sa ovim refleksom, a on se gubi negde oko 6-og meseca, tako da ovi refleksi ne znače da je beba sposobna da pliva. Toliko mala beba još uvek ne može da drži glavu samostalno da bi mogla da je podigne iznad vode i ne može namerno da zadrži dah, pa samim tim nije sposobna da pliva i roni.

Takođe, zanimljiva je činjenica da se male bebe ne plaše da plutaju na leđima (naravno, ne treba ih puštati da plutaju u bazenu bez nadzora). To je jedna od veština koju bebe jako rano mogu da savladaju i u svetu su veoma popularni časovi obučavanja beba i male dece tehnikama održavanja na vodi.

Dobrobiti plivanja

Plivanje nosi razne benefite - poboljšava kognitivne sposobnosti, podstiče razvoj mozga, ima pozitivan uticaj na razvoj jezika i komunikacije, učenje čitanja, usvajanja različitih znanja i pamćenja.

Četvorogodišnje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu „Grifin” u Australiji pokazalo je da su deca koja plivaju naprednija i u fizičkom i u mentalnom razvoju od svojih vršnjaka. Posebno je istaknuto da su deca uzrasta od 3-5 godina koja plivaju čak 11 meseci ispred svojih vršnjaka u verbalnim, 6 meseci u matematičkim veštinama, 17 meseci u veštinama prepričavanja tekstova i čak 20 meseci naprednija u razumevanju pravaca i putokaza.