B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

UŽIVANJE NA SUNCU SA DOZOM OPREZA!

autor: Gomex | 30.05.2017
UŽIVANJE NA SUNCU SA DOZOM OPREZA!

Industrija proizvoda za sunčanje procvetala je zbog globalnog otopljenja, ozonskih rupa i neprestanih saveta lekara, ali i želje da barem mesec dana godišnje izgledamo preplanulo i seksi, po svaku cenu...

Preplanulost se, uprkos upozorenjima stručnjaka o štetnim posledicama izlaganja kože suncu, i dan danas smatra znakom seksepila. U prošlosti se preplanulost smatrala znakom zdravlja. No, većina je svesna da preterano sunčanje bez zaštitnog sredstva ima i svoje negativne efekte.

Od laganih oštećenja, boranja, pega, opekotina, pa sve do raka kože. Još iz davnih dana se cink-oksid smatrao tipičnim sredstvom za zaštitu od sunca. To je bela materija, koja odbija sunčeve zrake, blokira ih i ne dozvoljava im da dopru do kože. Zahvaljujući napretku hemijske industrije, nastala su sredstva za zaštitu od sunca koja sadrže molekule, koji upijaju ultraljubičaste B i A zrake i ne dopuštaju im dodir s kožom. Današnja sredstva za sunčanje baziraju se na gotovo istom hemijskom sastavu.

Postoje tri formule kod sredstava za sunčanje: vezivanje, stvaranje filma i vosak. Bazični sloj ili losion koji upija UV zrake odlučuje o tome da li će sredstvo za zaštitu od sunca funkcionisati kako treba. Formula po principu “vezivanja” je najefikasnija, jer se apsorbujući materijali vezuju za kožu, a ne zatvaraju pore.

Takođe, dopuštaju koži da diše i efikasne su u vodi i kod znojenja. Većina sredstava za sunčanje bazirana je na “filmu”, odnosno, sprečavanju apsorbovanih zraka da se “vežu” za kožu. Oni se lakše ispiraju i potrebno ih je dosta često nanositi.

Takvi losioni su masni i ostavljaju trag na odeći. Losioni bazirani na vosku u potpunosti prekrivaju kožu i ne dopuštaju joj da diše, niti da se znoji, što može da rezultuje začepljenjem pora i povišenom telesnom temperaturom. Takva su sredstva uglavnom ljepljiva i gusta, a kod izrazito visokih temperatura mogu i da se istope.