B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

U KOSI JE MOJA TAJNA!

autor: Gomex | 03.05.2017
U KOSI JE MOJA TAJNA!

Maska je najbolji lek za oštećenu kosu, jer je dubinski hrani, revitalizuje i daje joj sjaj. Dobra je i kao zaštita od spoljnih uticaja kojima je kosa svakodnevno izložena, a to su smog, prašina, UV zraci... Kupovne maske nemojte da držite duže od 20 minuta. Veoma je važno kako je nanosite, a to zavisi od tipa kose i samog proizvoda.

Dok se neke maske nanose pri korenu dlake, druge su namenjene površinskom sloju jer ako se apliciraju do kože, maste kosu. Ako je dlaka izrazito suva, masku nanosite češće, a u početku i nakon svakog pranja. Ovo je često potrebno kada preteramo sa tretmanima kose, bilo hemijskim ili termičkim. Takođe postoje periodi u godini kada je kosa najosetljivija, a to su proleće i jesen.

U redovnom tretiranju,  dovoljno je dva do tri puta mesečno maskom osvežiti kosu. Najvažnije je da masku detaljno isperete jer njena svojstva i koncentracija ne prijaju vlasištu  kada ostanu predugo na kosi i u kontaktu sa kožom glave. Nepravilno korišćenje maske može da uzrokuje pojavu peruti, kožnih iritacija, mašćenje kose... Suva kosa često može da bude naelektrisana od previše šampona, regeneratora, maski, zato posle nanošenja maske glavu obmotajte plastičnom ili aluminijumskom folijom. Posle 20 minuta dobro je isperite mlakom vodom, a onda i hladnijom.

Maske nisu predviđene za svakodnevno pranje kose, već za sporadičan tretman koji potpomaže i obnavlja kosu. Nemojte zameniti funkciju maske i balsama za kosu.

U zavisnosti od toga da li je maska proteinska ili hidratantna, prilagođava se i vreme delovanja na kosi. Maske su obično gušće i “bogatije” teksture od balzama. Imaju efekat sličan kao i balzam, da omekšaju i obogate kosu, da se sastojci zadrže na dlaci i stvore zaštitni film. Međutim, većina maski sadrži sastojke sa niskom molekulskom težinom koji prodiru unutar dlake, dodatno je hrane i obnavljaju. Na taj način, hranljivi sastojci dopiru ne samo spolja, već i unutar dlake, dajući kosi maksimalnu negu. Samim tim, dejstvo maske za kosu je dugotrajnije nego dejstvo koje ima balzam.

U svakom slučaju, posvetite svojoj kosi odgovarajući tretman. Odredite uz pomoć stručnjaka kog je tipa vaša kosa. Potražite odgovarajući preparat. Prilikom apliciranja držite se uputstva za upotrebu.

Proteini su važni za zdravu kosu, jer je sama dlaka većinom sačinjena od proteina. Hrana bogata proteinima će na svoj  način doprineti zdravoj kosi, ali i maska na bazi proteina učiniće vašu kosu zdravijom i jačom. Ima ih u mesu, mleku, mlečnim proizvodima i jajima. Od velike koristi može biti dovoljan unos tečnosti, jer čak i po kosi možete prepoznati da li je neki organizam zdrav i dovoljno hidiriran.