B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Tečni deterdžent u borbi protiv najupornijih nečistoća!

autor: Gomex | 18.04.2019
Tečni deterdžent u borbi protiv najupornijih nečistoća!

Kako je civilizacija napredovala, tako su se i mrlje vremenom menjale kroz razne periode. Formule za čišćenje su prilagođavane organskom ili neorganskom poreklu mrlja.

Sa kakvim ćemo se mrljama sresti, zavisi i od godišnjeg doba. Fleke koje deca prave, mogu da budu jako uporne, a ostaci hrane za bebe su okarakterisani kao neke od najtežih mrlja.

Tečni deterdžent čuva rublje!

Tačno je da je tečni deterdžent bolji izbor za obojeno rublje od univerzalnog deterdženta u prahu. Zašto? Tečni deterdžent ne sadrži izbeljivač poput univerzalnih deterdženata za rublje u prahu, pa zato pomaže vašem rublju da zadrži originalnu boju, a odeća izgleda novo i očuvano.

Pogrešno je verovati i da tečni deterdžent ne uklanja mrlje. Zašto? I deterdžent u prahu i tečni deterdžent sadrže enzime koji uklanjaju mrlje s rublja. Takođe, nije tačno da se tečni deterdžent potroši puno brže nego deterdžent u prahu. Neki ljudi veruju da je prašak ekonomičniji od tečnosti, ali to pogrešno shvatanje obično proizilazi iz pogrešnog doziranja. Tečni deterdžent se razlikuje od praškastog pa je zato potrebno da se pažljivo slede uputstva za doziranje.

U pravu su oni koji kažu da tečni deterdžent neće na odeći ostaviti bele mrlje. To je istina jer je tečni deterdžent već u tekućem stanju i kao takav odmah će se rastopiti u vodi pa neće ostaviti beli talog na odeći. 

Dozator staviti direktno u bubanj!

Sa druge strane, mnogi pogrešno misle da nije potrebno koristiti dozator jer se deterdžent sipa u fioku veš mašine. To je pogrešno razmišljanje. Dozator sa tečnim deterdžentom potrebno je staviti direktno u bubanj veš mašine zajedno sa odećom. Na taj način sastojci za uklanjanje mrlja dolaze direktno u dodir s odećom i mogu odmah da započnu postupak čišćenja.

Isto tako, greška je smatrati da je dozator tvrd i da će oštetiti veš mašinu i pocepati odeću koja se u njoj pere. On je zapravo puno mekši od npr. dugmadi na vašim farmericama i neće se rastopiti pri visokim temperaturama. Međutim, ako ga koristite u veš mašini sa sušilicom, potrebno ga je posle pranja izvaditi.

Preporučuje se da se donji veš ne ubacuje u mašinu zajedno sa ostalim stvarima, već da se pere odvojeno ili zajedno sa peškirima i posteljinom, ali ne i sa kuhinjskim krpama. Naravno, dečje i bebi stvari ćete prati posebno. Bebe imaju slabiji imunosistem i lakše ih napadaju bakterije i gljivične infekcije.