B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Tečni deterdžent koji zrači svežinom!

autor: Gomex | 21.02.2019
Tečni deterdžent koji zrači svežinom!

Tačno je da je tekući deterdžent bolji izbor za obojeno rublje od univerzalnog deterdženta u prahu. Zašto? Tekući deterdžent ne sadrži izbeljivač poput univerzalnih deterdženata za rublje u prahu, pa zato pomaže vašem rublju da zadrži originalnu boju, a odeća izgleda novo i očuvano. Pogrešno je verovati i da tekući deterdžent ne uklanja mrlje. Zašto?

Tečni deterdžent-prednosti

I deterdžent u prahu i tekući deterdžent sadrže enzime koji uklanjaju mrlje s rublja. Takođe, nije tačno da se tekući deterdžent potroši puno brže nego deterdžent u prahu. Neki ljudi veruju da je prašak ekonomičniji od tečnosti, ali to pogrešno shvatanje obično proizilazi iz pogrešnog doziranja. Tekući deterdžent se razlikuje od praškastog pa je zato potrebno da se pažljivo slede uputstva za doziranje.

U pravu su oni koji kažu da tekući deterdžent neće na odeći ostaviti bele mrlje. To je istina jer je tekući deterdžent već u tekućem stanju i kao takav odmah će se rastopiti u vodi pa neće ostaviti beli talog na odeći. S druge strane, mnogi pogrešno misle da nije potrebno koristiti dozator jer se deterdžent sipa u fioku veš mašine. To je pogrešno razmišljanje.

Dozator sa tekućim deterdžentom potrebno je staviti direktno u bubanj veš mašine zajedno sa odećom. Na taj način sastojci za uklanjanje mrlja dolaze direktno u dodir s odećom i mogu odmah da započnu postupak čišćenja. Isto tako, greška je smatrati da je dozator tvrd i da će oštetiti veš mašinu i pocepati odeću koja se u njoj pere. On je zapravo puno mekši od npr. dugmadi na vašim farmericama i neće se rastopiti pri visokim temperaturama. Međutim, ako ga koristite u veš mašini sa sušilicom, potrebno ga je posle pranja izvaditi.

Preporučuje se da se donji veš ne ubacuje u mašinu zajedno sa ostalim stvarima, već da se pere odvojeno ili zajedno sa peškirima i posteljinom, ali ne i sa kuhinjskim krpama. Naravno, dečje i bebi stvari ćete prati posebno. Bebe imaju slabiji imunosistem i lakše ih napadaju bakterije i gljivične infekcije.

Čišćenje veš mašine

Stručnjaci apeluju da treba da čistimo mašine. Jedan od načina je pranje belih platnenih salveta na 95 stepeni. Na taj način ćete očistiti i mašinu. Ili jednom mesečno uključite program sa najvećom temperaturom, a pre toga sipajte prašak koji sadrži varikinu. Očistite i fioku za prašak, kao i gumu na vratima mašine.