B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Sredstva za mašinsko pranje suđa i čudesna moć jedne tablete

autor: Gomex | 13.09.2018
Sredstva za mašinsko pranje suđa i čudesna moć jedne tablete

Sredstva za mašinsko pranje sudova i dodaci

Sredstva za mašinsko pranje suđa podrazumevaju deterdžente namanjene isključivo pranju sudova u mašini koji mogu biti u obliku tableta, gela ili praška. Prilikom pranja posuđa u mašini mogu se koristiti i razni dodaci koji ne spadaju u deterdžente, kao što su soli za omekšavanje vode, sredstva za zaštitu stakla, sredstva za čišćenje ostataka deterdženta u mašini, kao i sredstva za sjaj koja se dodaju u poslednjoj fazi pranja.

Stalne inovacije na tržištu sredstava za mašinsko pranje posuđa rezultirale su pojavom veoma praktičnih multi-funkcionalnih tableta, koje u sebi istovremeno mogu sadržati deterdžent, so, sjaj, miris i druge sastojke, što ceo proces pranja sudova u mašini čini još jednostavnijim. Osim hemijskih, danas postoje i biorazgradivi deterdženti za mašinsko pranje sudova, koji su “prijateljskije nastrojeni” prema životnoj sredini od klasičnih.

Sredstva za mašinsko pranje sudova štede vreme i vaše ruke

Sredstva za mašinsko pranje suđa su mnogo jača od tečnosti za ručno pranje i sadrže sastojke koji omogućavaju da se ostaci hrane odvoje od posuđa: fosfate, agense za izbeljivanje bazirane na kiseoniku (staromodniji praškovi i tečnosti sadrže agense za izbeljivanje na bazi hlora), enzime koji rastvaraju ostatke hrane proteinskog porekla, antikorozivne agense koji sprečavaju koroziju komponenata same mašine za sudove.

Faze pranja u mašini za sudove

Samo pranje u mašini odvija se kroz četiri faze. Prva je pretpranje vrelom vodom pod pritiskom, čime se kvasi površina sudova. Zatim sledi pranje rastvorom deterdženta, a poslednje dve godine je trend da se upotrebljavaju tablete ili prašak. Na kraju dolazi ispiranje uz dodavanje sjaja koji čini da se površina brzo osuši i dobije sjaj.

Moderne mašine za sudove imaju i do 10 različitih programa pranja koji se biraju u zavisnosti od stanja i zaprljanja sudova koji se peru. Većina mašina ima posebne programe za staklene čaše. Tablete za pranje posuđa praktično obezbeđuju toliki sjaj da se često preporučuje pranje i bez sjaja na kraju.

Istorija mašine za pranje posuđa

Prvu mašinu za sudove patentirao je Džoel Hoton 1850. godine u Americi. To je bila drvena mašina sa točkom koji se ručno okretao i zapljuskivao posuđe vodom. Nažalost, bila je skoro neupotrebljiva. Petnaest godina kasnije L.A. Aleksander patentirao je uređaj koji je pomoću poluge koja se ručno pokretala i zupčanika provlačio stalak sa posuđem kroz vodu, ali ni ovaj patent se nije pokazao kao veoma uspešan.

Konačno, 1886. godine, Amerikanka Džozefin Kokran izmislila je mehaničku mašinu za sudove, koja se doduše takođe pokretala ručno, ali je bila upotrebljiva. Predstavila ju je 1893. na Svetskom sajmu u Čikagu i osnovala kompaniju za proizvodnju mašina za sudove. Nasuprot njenim očekivanjima, za izum su bili zaintersovani samo hoteli i veliki restorani. Mašine za sudove su postale dostupne običnim ljudima tek pedesetih, a sedamdesetih su postale uobičajeni uređaj u američkim domaćinstvima.