B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pravi izbor dezodoransa letnja dilema

autor: Gomex | 04.07.2019
Pravi izbor dezodoransa letnja dilema

Prema njujorškom „Tajmsu”, drevni Egipćani su izumeli mirisne kupke i nanošenje parfema. Prvi dezodorans pod zaštitnim znakom nastao je 1888. godine i zvao se „Mama”, a prvi antiperspirant naziva „Everdraj” se pojavio 15 godina kasnije.

Bilo da se osoba bavi sportom, radi težak fizički posao, sedi u kancelariji ili negde na Suncu, znojenje je normalan telesni proces kojim se ljudsko telo hladi i reguliše telesnu temperaturu. Prekomerno znojenje i specifičan miris koji se tom prilikom javlja, mnogima su više nego dovoljan razlog za upotrebu nekog od sredstava koja ograničavaju znojenje i stvaranje neugodnog mirisa.

Dezodorans ili antiperspirant?

Dezodoransi protiv znojenja ili antiperspiranti deluju tako da delimično blokiraju znojne kanale žlezda znojnica i tako smanjuju količinu znoja koji dospeva na površinu kože. Izbor vrste i mirisa dezodoransa kao i načina nanošenja sve je veći. Danas se oni mogu nabaviti u obliku raspršivača, stika, kuglice, kreme, gela.

Dezodoransi su preparati na vodenoj ili alkoholnoj osnovi koji deluju protiv bakterija i na taj način sprečavaju neugodne mirise. Ljudsko telo se znoji s razlogom, a godišnje se troše ogromne sume novca kako bi se taj znoj zaustavio ili barem prikrio njegov miris. Znoj sam po sebi ne smrdi. U stvari, on je gotovo bez mirisa. Smrad izazivaju bakterije koje razgrađuju jednu od dve vrste znoja na koži. Dezodoransi sadrže neke antibakterijske supstance koje zaustavljaju pojavu neprijatnih mirisa.

Antiperspiranti se bave zaustavljanjem znoja. Čini se da se telo s vremenom navikne na određeni dezodorans koji pokušava da spreči znojenje, ali još se sa sigurnošću ne zna zašto do toga dolazi. Ukoliko želite da vaš dezodorans bude delotvoran i da služi svrsi, najbolje je da menjate marku svakih šest meseci, savetuju dermatolozi sa Univerziteta Kalifornija.

Pravilno korišćenje dezodoransa

Pre upotrebe dezodorans dobro protresite kako bi se svi sastojci pomešali, a zatim ga nanesite ispod pazuha. Za savršenu primenu aerosola, postoji zlatno pravilo vezano za udaljenost pri prskanju - treba da držite bočicu oko 15 cm od vaše kože ispod pazuha dok prskate (ako nemate lenjir, to je otprilike na pola puta između vašeg pazuha i vašeg lakta). Sa aerosolom možete da utvrdite koliko dezodoransa da nanesete trajanjem prskanja. Naš savet? Nema potrebe da prskate sve dok ne budete obavijeni oblakom - dve sekunde za svaki pazuh je dovoljno, a to je zapravo kratko, oštro prskanje.