B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pranje veša na visokim temperaturama...

autor: Gomex | 27.09.2018
Pranje veša na visokim temperaturama...

Prema najnovijim britanskim istraživanjima, opasne bakterije i grinje koje se nalaze na vešu i posteljini mogu da se unište isključivo pranjem, i to na određenoj temperaturi... Pranje veša na niskim temperaturama možda smanjuje potrošnju energije, ali može ozbiljno da naškodi vašem zdravlju jer nije dovoljno jako da ubije sve bakterije, otkriva studija Škole higijene i tropske medicine London.

Pranje veša na niskim temperaturama od 30 ili 40 stepeni ubija samo 6 odsto grinja, u poređenju sa 100 odsto na 60 stepeni, što je posebno loše za osobe sa alergijama, tvrde stručnjaci. Jedini način za iskorenjivanje bakterija, virusa i grinja je pranje veša na temperaturama višim od 40 stepeni i u kombinaciji s deterdžentom koji sadrži izbeljivač (naravno, za beli veš). Ako veš ipak perete na nižim temperaturama svakako upotrebite dezinfekciono sredstvo uz deterdžent, naročito dok perete odeću male dece, savetuju stručnjaci.

Gotovo 83 odsto bakterija kao što su Staphylococcus aureus i E. coli nalaze se na donjem vešu. Perite ga posebno ili u kombinaciji s peškirima i posteljinom na visokim temperaturama kako biste uništili sve bakterije, savetuju stručnjaci. Pranje donjeg veša odvojeno od druge odeće i na visokim temperaturama pogotovo je važno ako je čovek bolestan ili pati od bilo koje infekcije. Tokom bolesti, telo izlučuje neke organizme koji su zarazni čak i u malim dozama, tvrdi doktorka Liza Akerli, konsultant za higijenu okoline.

Bebe imaju slabiji imuni sistem i osetljivije su na bakterijske ili gljivične infekcije, koje lako mogu da se prenesu zbog niskih temperatura pranja, ističe Akerli. Bebinu odeću treba prati na visokim temperaturama i odvojenu od bilo koje odeće visokog rizika, kao što je sva odeća u vezi sa kuhinjom ili kupatilom, dodaje. Ako radite s hranom i perete odeću s vešom ostalih članova porodice, mogli biste da na njihovu odeću prenesete E. coli ili salmonelu, ističe Akerli. Zimi se norovirus, koji izaziva povraćanje, jako lako može proširiti na celu porodicu, pogotovo ako perete veš na niskim temperaturama, dodaje ona.

Obavezna higijena same veš mašine...

Veš mašina u proseku sadrži više od 100 miliona bakterija E coli, a upravo je zbog toga potrebno da je čistimo. Mašina za pranje veša koja pere na niskim temperaturama puna je bakterija. Proizvođači preporučuju nedeljno ili mesečno pranje prazne mašine na visokoj temperaturi kako biste uništili sve bakterije i viruse. Čišćenje fioke za deterdžent i gumenog prstena takođe smanjuje nivo bakterija. Ako redovno koristite tečni deterdžent koji inače ne sadrži izbeljivač, a koji uspešno uništava bakterije, svakako operite mašinu na visokim temperaturama da bi se rešila bakterija.