B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

PRANJE SUDOVA SA ZADOVOLJSTVOM!

autor: Gomex | 05.04.2017
PRANJE SUDOVA SA ZADOVOLJSTVOM!

Nekada su sredstva za mašinsko pranje posuđa podrazumevala deterdžente u obliku gela ili praška ili tečnosti. Prilikom pranja posuđa u mašini mogli su se koristiti i razni dodaci koji ne spadaju u deterdžente, kao što su sredstva za zaštitu stakla, sredstva za čišćenje ostataka deterdženta u mašini, kao i sredstva za sjaj koja se dodaju u poslednjoj fazi pranja.

Tehnologija je toliko uznapredovala da se danas, skoro isključivo, koriste tablete koje u sebi sadrže sve potrebne komponente. Jedino je i dalje potrebno dodavati so za omekšavanje vode u za to namenjen rezervoar u zavisnosti od intenziteta korišćenja mašine.

Sredstva za mašinsko pranje suđa su mnogo jača od tečnosti za ručno pranje i sadrže sastojke koji omogućavaju da se ostaci hrane odvoje od posuđa: fosfate, agense za izbeljivanje bazirane na kiseoniku (staromodniji praškovi i tečnosti sadrže agense za izbeljivanje na bazi hlora), enzime koji rastvaraju ostatke hrane proteinskog porekla, antikorozivne agense koji sprečavaju koroziju komponenata same mašine za sudove.

Prva industrijska sredstva su se pojavila na tržištu pedesetih i šezdesetih godina. Stalne inovacije na tržištu sredstava za mašinsko pranje posuđa rezultirale su pojavom veoma praktičnih multi-funkcionalnih tableta, koje u sebi istovremeno mogu sadržati deterdžent, so, sjaj, miris i druge sastojke, što ceo proces pranja sudova u mašini čini još jednostavnijim.

Samo pranje u mašini odvija se kroz četiri faze. Prva je pretpranje vrelom vodom pod pritiskom, čime se kvasi površina sudova. Zatim sledi pranje rastvorom deterdženta, a poslednje dve godine je trend da se upotrebljavaju tablete ili prašak. Na kraju dolazi ispiranje uz dodavanje sjaja koji čini da se površina brzo osuši i dobije sjaj. Moderne mašine za sudove imaju i do 10 različitih programa pranja koji se biraju u zavisnosti od stanja i zaprljanja sudova koji se peru. Većina mašina ima posebne programe za staklene čaše. Tablete za pranje posuđa praktično obezbeđuju toliki sjaj da se često preporučuje pranje i bez sjaja na kraju.

Neka vam ne bude teško

Bez obzira na intenzitet savremenih sredstava za pranje budite realni. Neka vas ne mrzi da pre stavljanja sudova u vašu mašinu, properete krupno posuđe i tanjire, makar u hladnoj vodi četkom za skidanje krupnih komada hrane. Ovo je pogotovo važno ako ne palite mašinu istog dana već čekate da se dopuni. Proces pranja time olakšavate.