B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pranje ruku higijena od malena!

autor: Gomex | 18.07.2019
Pranje ruku higijena od malena!

Dete odmalena treba učiti da pravilno i redovno pere ruke jer se tako smanjuje opasnost da mališan oboli od brojnih bolesti - gripa, žutice ili crevnih zaraznih bolesti i drugih infekcija.

Zašto je važno pranje ruku?

Stručnjaci tvrde da dete treba da počne da usvaja ovu higijensku naviku već kad prohoda (posle navršene prve godine života), ali se vrlo često dešava da mališani i u drugoj, pa čak i trećoj godini, još uvek ne umeju pravilno da peru ruke.

Detetu svakodnevno treba naglašavati razloge zbog kojih ručice moraju da budu čiste i podsetiti ga da ih opere pre jela, pre i posle vršenja male i velike nužde, nakon kontakta sa životinjama, igre u prirodi, kijanja, “duvanja” nosa, posle dužeg igranja sa igračkama (koje su često razbacane po podu), valjanja po tepihu, parketu gde, ma koliko da se održava čistoća u stanu, uvek ima prašine…

Osim toga, treba upozoriti dete da prljavim prstićima ne dodiruje oči i nos, jer će klice, kojih na nečistim rukama ima na milione, ulaze u nosnu duplju ili sluznice, odakle brzo dospevaju u krv. Ako su neke od tih klica virusi, deca se vrlo brzo i razbole. Ukoliko dete ne voli da pere ruke, bez obzira na otpor i plač, roditelj je dužan da ga privoli da prihvati ovu važnu higijensku naviku, ali nikako batinama, pretnjema i vikom, jer će stvoriti kontraefekat.

Pretvorite pranje ruku u zabavu

Najbolji način da pranje ruku detetu postane zanimljivo jeste da mu predočite kako je to zapravo nešto veoma zabavno. Možete, za početak, napraviti malu pozorišnu predstavu o pranju ruku ili zajedno sa detetom crtati ruke, vodu i penu, usput mu objašnjavajući koliko je čistoća važna. Pretvorite pranje ruku u zanimljivu igricu: izaberite nekoliko zanimljivih gumenih ili plastičnih igračaka, pa neka dete pere njihove šapice ili ruke, govoreći im zašto je to važno. Nakon toga rado će oprati i svoje ruke i biće zadovoljno što su “sada svi čisti”. 

Ruke se uvek peru u toploj vodi, uz obavezno korišćenje sapuna. Ruke se dobro nasapunjaju, a naročitu pažnju treba posvetiti čišćenju kože između prstiju. Vašem mališanu sigurno će biti zanimljivo što se od sapuna stvara pena, a treba ga podsticati da što jače trlja ruke kako bi se “stvorilo što više balončića”. Potom, neka dobro ispere ručice i obriše ih, najbolje papirnim ubrusom (kod nas se u kućnim uslovima retko koriste mada su, s aspekta higijene, mnogo preporučljiviji).